You are here
Fél Európát beterítené az óceáni szemétfolt Nagyvilág 

Fél Európát beterítené az óceáni szemétfolt

Akkorára nőtt a csendes-óceáni szemétfolt, hogy nagyjából Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Lengyelországot is egyben beterítené.

TÖBB MINT 1,6 MILLIÓ NÉGYZETKILOMÉTEREN TERÜL EL A HULLADÉK

A szelek és az áramlatok hordák össze a nemzetközi kutatócsoport által 88 000 tonnásra becsült műanyaghalmot, amely Kalifornia és Hawaii közt félúton található.

Ez mégsem csupán az Egyesült Államok szemete, Ázsiából és Dél-Amerikából táplálják a foltot – mondta Laurent Lebreton, az erről szóló friss tanulmány szerzője, a delfti központú Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársa.

A hulladék többsége egész nagy méretű, nemcsak a táplálékláncba is bekerülő, halak által elfogyasztható apró tömelékek úszkálnak a szemétfoltban.

A Nature Scientific Reports lapban kiadott tanulmány az eddigi legalaposabb vizsgálata a szemétfoltnak. Három éven át dolgoztak a feltérképezésen, hat egyetem és egy légiszenzorokat gyártó cég vett részt benne.

Az alapítvány szerint muszáj minél előbb eltakarítani a szemetet, mielőtt az egész apró darabokra bomlik le, mert úgy már nagyon nehéz lesz összeszedni. Mivel a nemzetközi vizeken lévő szemét egyik kormányt sem érdekli, a munka a magánadományokból fenntartott alapítványokra hárul.

Mivel műanyag szemét csak az 1950-es évek óta létezik, szinte semmit sem tudunk arról, hogy mennyi ideig marad meg az óceánban. Lehet, hogy csak évtizedeken át, de akár évszázadokig is eltarthat, amíg eltűnik a műanyag a vízből. Persze ezzel egy időben a kormányoknak is lenne némi feladatuk, hiszen a szemét az általuk vezett országok területén keletkezik.

 

Index

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment