You are here
Lassult, de továbbra is a célszint felett a brit infláció Pénzügy UK 

Lassult, de továbbra is a célszint felett a brit infláció

Jelentősen lassult, de továbbra is a célszint felett jár az infláció Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex 2,7 százalékkal volt magasabb februárban, mint egy évvel korábban. Londoni pénzügyi elemzők a lassulás ellenére a brit jegybank monetáris politikájának további szigorításával számolnak.

Januárban és decemberben 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.
Az ONS szerint a februárban mért lassulás elsődleges oka az üzemanyagok kiskereskedelmi árának csökkenése volt, emellett az élelmiszerárak is lassabban emelkedtek éves összevetésben, mint tavaly februárban, az idegenforgalmi díjszabások pedig tavaly ilyenkor sokkal gyorsabban nőttek, mint most.
A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek.
Mark Carney, a Bank of England kormányzója legutóbb a novemberi inflációs adatok ismertté válása után volt köteles megírni ezt a levelet Philip Hammond pénzügyminiszternek, de azóta erre nem volt szükség.
A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) minap ismertetett új, felülvizsgált prognózisa szerint a tizenkét havi infláció az idei év végéig a Bank of England számára kijelölt 2 százalékos célszintre csökken.
Londoni pénzügyi elemzők azonban ettől függetlenül továbbra is azzal számolnak, hogy a Bank of England monetáris tanácsa legközelebbi, májusi kamatdöntő ülésén az alapkamat további emeléséről dönt.
Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó vezető közgazdásza a februári inflációs adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy jóllehet a múlt hónapban mért tizenkét havi inflációs ütem elmaradt a monetáris tanács által várt 2,9 százaléktól, a ház szerint azonban ez nem csökkenti jelentősen a májusi jegybanki kamatemelés esélyeit.
Hollingsworth érvelése szerint egyrészt a statisztikai hivatal is hangsúlyozta, hogy az idegenforgalmi árak tavalyi gyors növekedése az éves összevetésű idei februári inflációs adatra átmeneti lefelé ható nyomást gyakorolhatott, másrészt az infláció által a háztartások fogyasztási kiadásaira gyakorolt visszahúzó erő a vártnál gyorsabban gyengül.
Mindemellett a Bank of England monetáris tanácsa most már elsősorban a bérkiáramlásra összpontosítja figyelmét, és a héten megjelenő új béradatok várhatóan további bérnövekedési gyorsulást jeleznek majd – jósolta a Capital Economics londoni elemzője.
Hollingsworth közölte: a cég mindezek alapján továbbra is azzal számol, hogy a Bank of England májusban újabb kamatemelésre szánja el magát.
A brit jegybank tavaly novemberben, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.
A Bank of England monetáris testülete februárban kiadott új inflációs jelentésben maga is egyenes utalást tett arra, hogy a brit gazdaságra ható robusztus külső növekedési környezetben a piac által vártnál előbb és nagyobb mértékben emelkedhet ismét a jegybanki alapkamat.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment