You are here
Lavrov: Moszkva segíteni fogja a Washingtonban vádalkut kötött Marija Butyinát Nagyvilág 

Lavrov: Moszkva segíteni fogja a Washingtonban vádalkut kötött Marija Butyinát

Oroszország mindent megtesz azért, hogy a Washingtonban vádalkut kötött, orosz állampolgárságú Marija Butyina jogai biztosítva legyenek, és a nő mielőbb hazatérhessen – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Bakuban.

A július óta fogva tartott, 30 éves Butyina egy washingtoni szövetségi bíróságon csütörtökön bűnösnek mondta magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben és abban, hogy be nem jegyzett külföldi ügynökként, törvényellenesen tevékenykedett az országban. A vádlottra a vádalku miatt öt és nem 15 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.
Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy Butyinát az orosz konzulátus sorozatos tiltakozásai ellenére továbbra is úgy tartják fogva, ahogy a különösen veszélyes visszaesőket szokás, és nem vitték vissza a közbörtönbe.
“Megértem ezt a nőt, nagyon nehéz körülmények között találta magát, már hónapok óta sajátságos kínzásokat alkalmaztak vele szemben: hol az éjszaka közepén engedélyezték számára a sétát, erőszakkal megszakítva az alvását, hol magánzárkába zárták, és sok mást is csináltak vele. Alapom van azt feltételezni, hogy a számára létrehozott feltételek célja az volt, hogy megtörjék az akaratát és rákényszerítsék annak beismerésére, amit valószínűleg nem követett el” – mondta.
“De ez az ő sorsa, az ő döntése” – hangoztatta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Moszkva segíteni fogja Butyinát.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a vádalkut, de kijelentette, hogy továbbra is “abszolút megalapozatlannak és érvénytelennek” tartja a Butyina ellen emelt vádakat.
A november óta magánzárkában tartott Butyina bírósági meghallgatása február 12-én lesz, az ítélethirdetés napját még nem tűzték ki.

mti / fuha

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment