You are here
A legnagyobb EU-gazdaságok figyelmeztetik Trumpot az adóreform következményeire       Nagyvilág USA 

A legnagyobb EU-gazdaságok figyelmeztetik Trumpot az adóreform következményeire    

Az öt legnagyobb EU-gazdaság pénzügyminisztere közös levélben figyelmeztette Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy a republikánus kormányzat által tervezett nagyszabású adóreform nemzetközi szerződéseket sérthet, és alááshatja a kereskedelmi kapcsolatokat.

A Financial Times londoni gazdasági napilap online kiadásának keddi beszámolója szerint a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz pénzügyminiszter a Fehér Háznak címzett levelében alig burkoltan európai ellenlépéseket is kilátásba helyezett, ha az amerikai adóreformterveket törvénybe iktatják.
Az öt pénzügyminiszter szerint az európai országokat az a lehetőség aggasztja, hogy a Trump-kormányzat az adóreformot az “America first” jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.
A levél – amelyet megküldtek Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek, Gary Cohnnak, Trump gazdasági főtanácsadójának, valamint az illetékes kongresszusi bizottságok vezetőinek is – kiemeli, hogy az adóreform törvénytervezetének képviselőházi változata 20 százalékos, jövedéki adónak nevezett illetéket vetne ki az amerikai vállalatok által saját külföldi érdekeltségeiktől importált termékekre, jóllehet a hasonló hazai vásárlásokat ilyen illeték nem terhelné.
Az európai pénzügyminiszterek érvelése szerint ez olyan diszkrimináció lenne, amely ellentétben állna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által meghatározott nemzetközi szabályokkal.
A levél szerint az adóreform szenátusi változatában olyan elemek vannak, amelyek illegális exporttámogatásnak minősülnének, és így jogi kifogások emelhetők ellenük.
A Financial Times szerint ezzel az aláírók alig burkoltan európai ellenlépésekkel fenyegették meg az Egyesült Államokat.

Forrás: MTI / Kép:   vg.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment