You are here
A legnagyobb európai vállalatok vezetői szerint kedvezőek a globális kilátások, de aggódnak a Brexit miatt Brexit 

A legnagyobb európai vállalatok vezetői szerint kedvezőek a globális kilátások, de aggódnak a Brexit miatt

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális üzleti kilátások, ugyanakkor a Brexit miatt aggódnak a Gyáriparosok Európai Kerekasztalának (European Round Table of Industrialists, ERT) megbízásából készített felmérés szerint.

Az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által készített felmérés arról tanúskodik, hogy az ERT-tagok majdnem nyolcvan százaléka bízik az európai és a globális gazdaságban.
A felmérésben résztvevők jelezték: az Egyesült Királyság és az EU között folynak a hosszú távú kapcsolatokat érintő tárgyalások, a biztonság érdekében hatékony átmeneti időszakra van szükség.
Az ERT tagjai, köztük Európa ötvenhét legnagyobb vállalatának vezetői úgy vélik, hogy ez közös érdek, az egyetlen módja annak, hogy minimalizálják a problémákat, lehetővé tegyék a cégeknek megfelelő üzleti stratégia kidolgozását.
A közlemény szerint Benoit Potier, az ERT elnöke és az Air Liquide elnök-vezérigazgatója elmondta: a “kemény Brexit” nagyon káros lenne mind a befektetések, mind a munkahelyek szempontjából.
Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, az ERT egyetlen közép-európai tagja a közlemény szerint elmondta: a kiszámítható gazdasági környezet olyan előnyt ad Európának, amellyel élni kell. Tekintettel a brit északi tengeri befektetéseikre, a Mol is érdekelt a Brexit tárgyalások sikerében, 1 milliárd dollárt meghaladó kitettségük eleve hosszú távú elkötelezettséget és bizalmat feltételez.
A vállalatok vezetői Európában az értékesítés mérsékelt emelkedésére, Európán kívül némileg erősebb növekedésére számítanak.
Az ERT-tagok majdnem ötven százaléka befektetései bővítését tervezi Európában, és még nagyobb hányaduk kíván növekedni Európán kívül – olvasható a közleményben.
Az ERT-tagok mintegy nyolcvan százaléka úgy véli, a kiberbiztonság fenyegetései gátolják a további digitalizációt, és ezért ennek a kérdésnek megoldása a beruházási tervekben is szerepet kap. A legfontosabb hiányosságokat a technikai infrastruktúrába történő állami beruházások, az internetes biztonsági stratégiák EU-tagállamok közötti harmonizációja és az EU és más országok közötti nemzetközi együttműködés terén látják.
A globális vállalatok térképe gyors ütemben változik, és az európai cégek azt kockáztatják, hogy veszíthetnek az amerikai és kínai piaci versenytársaikkal szemben. Mindez megkívánja a globális piacokhoz való maximális hozzáférést és egy innováció-barát szabályozási környezetet Európában – jelezték a felmérésben résztvevők.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment