You are here
Lemondott Wes Mitchell, az európai ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár EU USA 

Lemondott Wes Mitchell, az európai ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár

Bejelentette lemondását kedden Wes Mitchell, az európai ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki a többi között a Magyarországgal kapcsolatos amerikai külpolitikát is felügyelte.

“Az az érzésem, hogy elvégeztem azt, amit meg kellett tennem: kidolgoztam a külügyminisztérium európai stratégiáját” – fogalmazott a 41 éves Mitchell, aki 2017-ben egy kutatóintézet éléről került a külügyminisztériumba.
A diplomata hangsúlyozta, hogy “a világ legjobb diplomatáival” dolgozott együtt és ez “figyelemre méltó tapasztalat” volt, de most már több időt szeretne tölteni a családjával.
Robert Palladino külügyi szóvivő Twitteren közölte, hogy Wes Mitchell lemondása február 15-én lép érvénybe.
Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője – szintén Twitter-bejegyzésben – dicsérte a távozó államtitkár “csodálatos” munkáját.
A távozásról hírt adó The Washington Post című lap idézte Mitchell interjúját, amelyben a diplomata azt mondta: távozása nem a kormányzat politikája vagy a külpolitikai irányvonal elleni tiltakozás. Egyben dicsérte Mike Pompeo vezetési képességeit és külpolitikai vízióját. “Teljes mértékben támogatom őt, munkáját, az itteni vezetői csapatot” – fogalmazott.
A The Washington Post megjegyezte: “Mitchell megfordította az előző elnök, Barack Obama kormányzatának kelet-közép-európai politikáját”. Megemlítette: Mitchellnek oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar külügyminiszter tavaly Washingtonban tárgyalt Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.

mti / manganews

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment