You are here
Létezik egy könyv, aminek még az érintése is halálos Könyv 

Létezik egy könyv, aminek még az érintése is halálos

Létezik az Egyesült Államokban egy könyv, aminek lapjai káprázatos díszeket rejtenek. A páratlanul szép képek viszont halálos veszélyt jelentenek az emberekre – olvasható az Atlas Obscura cikkében.
A már pusztán a címét tekintve is ijesztő „Árnyékok a halál faláról” nem mindennapi könyv. Az 1874-ben nyomtatott, 55,8 x 76,2 centiméteres mű két szempontból is érdekes: egyrészt a ritkasága miatt, másrészt azért, mert könnyen megölhet bárkit, ehhez pedig elég csupán egyetlen lapját megérinteni.

Nem horrorregénnyel vagy valamilyen misztikus szépirodalmi alkotással van dolgunk, a könyv csak minimális mennyiségű szöveget tartalmaz, helyette több tucat tapétaminta rejtőzik a kemény borító alatt. A szép színes, nyugodt hangulatot árasztó minták azonban át vannak itatva halálos mennyiségű arzénnal.

Szép és halálos
A könyvet az amerikai polgárháborúban szolgáló unionista sebész, dr. Robert M. Kedzie szerkesztette. Kedzie később a Michigani Állami Mezőgazdasági Főiskola (MSU) kémikusa, majd az 1870-es években az állami egészségügyi bizottság tagja lett, ekkor szervezte meg azt a kampányt, amelynek keretében az arzéntartalmú festékekkel színezett tapéták veszélyeire figyelmeztettek.

Amennyiben az arzént rézzel keverjük, a zöldnek egy nagyon tetszetős, élénk színű árnyalatát kapjuk. Ezt a színt mind festmények, mind tapéták készítésénél előszeretettel alkalmazták. Olyannyira népszerűvé vált az arzénes rézzel való színezés, hogy a 19. század vége felé
az Amerikai Orvosi Szövetség felmérése alapján az Egyesült Államokban készített tapéták 65 százalékát ilyen eljárással festették.

Pedig a viktoriánus korban már ismert volt, hogy az arzén igen halálos méreg lehet, nem véletlenül hívták „örökség pornak”: egyszerűen el lehetett tenni vele láb alól a dúsgazdag, ám még jó egészségnek örvendő idősebb nagynéniket/nagybácsikat.

Kedzie úgy érvelt (ma már tudjuk, helyesen), hogy az arzénnal átitatott tapétákon olyan mikroszkopikus méretű porszemcsék vannak, amiket könnyen be lehet lélegezni, vagy le lehet nyelni. A könyv előszavában a szerző arra is figyelmeztet, hogy az arzén nemcsak gyorsan, de lassan is ölhet, krónikus mérgezés tüneteit idézve elő a betegekben.
Sokszor még az orvosok sem tudták, mi okozza ezeket a szimptómákat, így előfordult, hogy a gyógyulni vágyókat pont arzénos tapétákkal borított szobákba küldték pihenésre.

A 100 könyvből ma már csak négy maradt fenn
A könyvből összesen 100 példány készült, ezek mindegyikét michigani könyvtárakba küldték. A műben csak nagyon kevés szöveg van, mindössze a címoldal, az előszó és az egészségügyi bizottság jegyzete tartalmaz információkat az arzén veszélyeiről és a könyv biztonságos használatáról. Az ezeket követő 86 oldalon végig csak közönséges kereskedőktől vásárolt tapétamintákat lehet nézegetni.

Ma már a 100 könyvpéldányból mindössze 4 maradt meg, a többit elpusztították, mert nem akarták veszélynek kitenni a könyvtárak látogatóit. A fennmaradt arzénes könyvek közül kettő továbbra is Michiganben tekinthető meg: az egyiket az MSU, a másikat a Michigani Egyetemen könyvtára őrzi. Az MSU könyvét egy speciális, zöld dobozban tárolják, lapjait pedig műanyaggal vonták be, hogy biztonságosan lehessen nézegetni a csodás képeket.
Ezt az óvintézkedést azonban csak 1998-ban hozták meg,
előtte kizárólag védőkesztyűvel lehetett kézbe venni a művet, és csak korlátozott ideig lehetett nézegetni a tapétákat.

Ami a másik két példányt illeti, azok a Harvard Egyetem orvosi karán, illetve a Nemzeti Orvostudományi Könyvtárban lelhetők meg. Kedzie alkotása egyébként digitalizált formában is elérhető, igaz, a számítógép vagy az okostelefon képernyője nem adja vissza a tapétaminták 150 év elteltével is bámulatosan kinéző színeit.
Forrás: Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment