You are here
London 800 éve bérel 2 ingatlant, amikről már senki sem tudja hogy hol van UK 

London 800 éve bérel 2 ingatlant, amikről már senki sem tudja hogy hol van

A londoni legfelsőbb királyi bíróság, a Royal Courts of Justice épülete minden év októberében különös szertartásnak ad otthont: a város képviselője ünnepélyesen átad a Királynő Emlékeinek Őrzőjének (ez egy létező poszt az angol királyi udvarban, jelenleg egy Barbara Janet Fontaine nevű hölgy tölti be) egy kést, egy baltát, hat lópatkót és 61 szöget. Utóbbi megvizsgálja a balta és a kés élét; előbbinek élesnek, utóbbinak tompának kell lenni, amit egy mogyoróvessző átvágásával tesznek próbára. Ha ez a baltával sikerül és a késsel nem, akkor minden rendben találtatott. “good service”, vagyis jó szolgálat, mondja az évszázados hagyomány szerint a királynő képviselője, aztán megszámolja a szögeket, “good number”, vagyis jó szám, jelenti ki, és ezzel egy évre le van tudva két rejtélyes ingatlan bérlése.

A fura ceremónia ugyanis egy darab föld és egy kovácsműhely éves bérleti díjának kifizetése, amelyeket 1211 óta, vagyis több mint 800 éve bérel London városa a mindenkori uralkodótól. A bérleti díjat pedig az akkor megkötött szerződés szabályozza a mai napig, és fogja is, amíg csak fennáll a monarchia. A hagyomány bizarrságát tovább fokozza, hogy már évszázadok óta senki nem tudja, hol van ez a két ingatlan, így természetesen azt sem, hogy valójában kinek a tulajdonában vannak és ki használja őket. De ettől a tradíció még él, az angolok pedig nem arról híresek, hogy fennakadnának olyan apróságokon, hogy egy hagyománynak nincs semmi gyakorlati értelme.

Az egyik bérelt területről annyit lehet tudni, hogy “moors”, vagyis mocsárvidék néven szerepel a középkori feljegyzésekben, de a pontos helye nincs meghatározva. Mivel a környékbeli lápokat már réges-rég lecsapolták és beépítették, maga az elnevezés sem segít sokat. A másik bérleményről kicsit többet tudni: ez egy kovácsműhely, ami a 13. században a királyi udvar lovagi tornáit szolgálta ki, itt kalapálták ki a lovagok páncéljait és patkolták a lovaikat. Pontos helyszínt itt sem tudni, de a korabeli leírások alapján a Temzéhez közel, nagyjából a Covent Garden, a St. Paul székesegyház és a Waterloo Bridge által meghatározott háromszögben lehetett.

Van egy harmadik, majdnem ennyire régi királyi bérlemény is Londonban, ami egy hajszállal kevésbé homályos, de ugyanilyen fura: ez nem más, mint Southwark egykori városa, ami a hagyomány szerint a királynő tulajdona. Southwark ma London egyik központi kerülete közvetlenül a Temze déli partján, olyan látványosságokkal, mint a London- és Tower Bridge, a Shard felhőkarcoló, a Tate galéria, vagy Shakespeare egykori színháza, a Globe. London 1327 óta jelképes évi 11 font bérleti díjat fizet a királynőnek, tulajdonképpen a saját belvárosáért.

Forrás: Index

További Hírek:

Leave a Comment