You are here
London és a lovak Life in the UK UK 

London és a lovak

London kapcsolata a lovakkal mindig is nagyon szoros volt, de ez nem is csoda, hiszen nagyon sokáig ők biztosították a közlekedést és a nehéz áruk mozgatását a városon belül. Mai napig is gyakran látni lovasokat a Hyde Parkban, de sokan tartanak hátasokat a számos city farm egyikében avagy külön erre a célra alapított, közösen fenntartott lovardákban. A királyi családhoz tartozó bárminemű ünnepség elmaradhatatlan szereplői és rendszeresen rangos lóversenyeket is tartanak a város környékén.
Az elmúlt és jelenlegi londoni lovak tiszteletére álljon itt most néhány érdekesség velük kapcsolatban.

Jó dolog a lótrágya

A lovak trágyáját még manapság is gyűjtik és használják, elsősorban a Whitechapel kerületben lévő, máig is működő harangöntödében, melyet 1570-ben alapítottak. A trágyát itt a harangok külső felületének kialakítására használják, a hagyományos eljárásoknak megfelelően.

Kunkor a lónak

A londoni Rotherhithe alagút 1904-ben épült, kimondottan a korabeli lovas forgalom számára, melynek megfelelően egy enyhe ívvel építették azt, csak hogy az alagút másik végén feltűnő éles fény ne riassza meg a lovakat annyira.

Kórház a lovaknak

A gőzvonatok elterjedése idején a nagyobb állomásokon mindenhol tucatszám voltak elérhetőek az igáslovak, ugyanis a vonattal érkező nagy mennyiségű áruk helyi kiszállítását velük végezték. Sok helyen ezekre a területekre telepítették az állatkórházakat, Londonban a Paddington állomásnál például még ma is látható egy. Az épület érdekessége, hogy oldalán az első emeletre vezető rámpa található, amin keresztül a lovakat bevezették a vizsgálatra. Ma már ez az épület a St. Mary kórház tulajdona, így itt az állatok gyógyításával egy ideje már felhagytak.

london-es-a-lovak-2

Lovak ki a vízből!

Csakúgy mint a világ más részén, Londonban is sokáig használtak lovakat kisebb hajók vontatására a csatornákon keresztül. Ez azért is volt praktikus megoldás, mivel a motor és az üzemanyag tárolására kialakított helyiségek csak hasznos teret vettek volna el a jövedelmet hajtó raktérből. A lovak azonban a csatorna partról időnként a vízbe kerültek ha egy-egy hajó berántotta őket vagy ha a gőzmozdonyok tülkölésétől megijedve maguk ugrottak a csatornába. Ilyen esetekre építettek a csatornákból a partra vezető téglával kirakott felde feljárókat, melyeket használva a lovak kis segítséggel a partra kapaszkodhattak.

london-es-a-lovak-3

Kipp-kopp

A lovak általában hozzászoknak azokhoz a felületekhez amelyeken a legtöbbet sétálnak, így például egy fa burkolatú úthoz szokott ló nehezen viseli a kemény kövezetet a patája alatt. Londonban alkalmanként találkozhatunk csatornafedőknek álcázott, valójában azonban régi fa útburkoló maradványokat megőrző darabokkal.

london-es-a-lovak-5

Szűk a hely

A Putney kerületben található busz végállomás még a szokásosnál is szűkebb buszfordulóval dicsekedhet, ez ugyanis korábban apró, ló vontatta buszoknak lett kialakítva, akiknek jóval kisebb tér is elegendő volt a fordulásra. A lóvontatta buszok már régen a múlt ködébe vesztek, de a szűk buszforduló megmaradt.

Ha magas a ló

Néha a lóra való felszállás nehézségekbe ütközhet, alkalmanként jó ha van a közelben egy segítő, de legalábbis egy kiemelkedő pont. Ezen probléma áthidalására a leghíresebb londoni példa talán Wellington hercegének fellépője, melyet 1830-ban kimondottan az ő tiszteletére emeltek a városban.

london-es-a-lovak-6

Forrás: Idegenvezetes London

További Hírek:

Leave a Comment