You are here
Londoni elemzők: a közép-európai jegybankok “nem sietnek” a monetáris szigorítással Pénzügy 

Londoni elemzők: a közép-európai jegybankok “nem sietnek” a monetáris szigorítással

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban reflációs – vagyis inflációélénkítő – folyamat van kibontakozóban, ám e folyamat a térségi országok zömében lassú, és ezért a jegybankok várhatóan nem sietik el a monetáris politika szigorítását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a térségről összeállított, csütörtökön bemutatott tanulmányukban még csökkentették is a jövő évi magyarországi inflációra adott előrejelzésüket, arra a véleményükre hivatkozva, hogy főleg a közszolgáltatási szektorban, az olajárak emelkedése ellenére, lanyha ütemű az átárazási folyamat.
A ház felülvizsgált prognózisa 2018 egészére 2,3 százalékos átlagos inflációt valószínűsít Magyarországon az eddigi előrejelzésben szereplő 2,5 százalék helyett. A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy új inflációs becslésük jóval elmarad a konszenzustól, amely 2,9 százalékos átlagos inflációt valószínűsít jövőre.
A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szerint kifejezetten érzékelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hozamgörbe befolyásolását tartja elsődleges feladatának. Az MNB főleg a lejárati időtengely távolabbi végei felé szeretne alacsonyabb hozamokat látni annak érdekében, hogy az alacsony kamatokkal jellemzett jelenlegi környezet a lehető leghosszabb ideig éreztesse kedvező hatásait, mindenekelőtt az ingatlanhitel-piacon – áll a BofA Merrill Lynch Global Research csütörtöki londoni tanulmányában.
A ház szerint a monetáris tanács utalásaiból arra is lehet következtetni, hogy még az idei év vége előtt újabb nem konvencionális enyhítési eszközök alkalmazása várható az MNB részéről.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint valószínűsíthető a jegybanki kamatcsere-tranzakciók (IRS) felújítása azzal a céllal, hogy az MNB a bankrendszert hosszú futamú kötvények vásárlására ösztönözze.
A ház szakértői lehetségesnek nevezték olyan ösztönzők alkalmazását is, amelyek a rögzített kamatú ingatlanhitelek folyósításának élénkítését célozzák.
A cég szerint a következő hónapokban is enyhe inflációs számok várhatók Magyarországon, különös tekintettel az internetszolgáltatás áfájának csökkentésére.
A Bank of America-Merrill Lynch számításai szerint ez az intézkedés önmagában 0,3 százalékponttal lassítja a teljes kosárra vetített tizenkét havi magyar inflációt.
Ebben a környezetben a cég azzal számol, hogy az inflációs ütem továbbra is jóval az MNB 3 százalékos központi célja alatt marad.
Ez azonban nem konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségen belül.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics e héten ismertetett negyedéves térségi prognózisa szerint jóllehet a következő két évben várhatóan lassul a magyar gazdaság növekedése, azonban a cég által 2018-ra és 2019-re jósolt 2,8, illetve 2 százalékos GDP-bővülési ütemek is meghaladnák a magyar gazdaság növekedési potenciálját, ami erősíti az inflációs nyomást.
A ház elemzői szerint a magyar gazdaságban nagyobb probléma a kapacitások szűkössége, mint a többi közép-európai EU-gazdaságban. A Capital Economics szakértői azzal számolnak, hogy a bérekre és az árakra ebből eredő felhajtóerő 2018 elején az MNB 3 százalékos központi célszintje fölé emeli az inflációt, és emiatt a monetáris tanács jövőre irányváltásra kényszerül.
A cég 2018-ban 3,8 százalékos, 2019 egészében 3 százalékos éves átlagos inflációt jósol Magyarországon.
A Capital Economics jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata ebben a környezetben a mostani 0,90 százalékról 2018 végéig 1,50 százalékra, 2019 végéig 3,00 százalékra emelkedik.

Forrás: MTI / Kép:   privatbankar.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment