You are here
Londoni tűzvész – Scotland Yard: 71 a halálos áldozatok végleges száma       UK 

Londoni tűzvész – Scotland Yard: 71 a halálos áldozatok végleges száma    

 A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint 71 hivatalosan azonosított halálos áldozata van a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitört júniusi tűzvésznek, és valószínűleg ez marad az áldozatok végleges száma.

A londoni rendőrség közölte, hogy a teljesen kiégett épületben hetven ember maradványait találták meg azonosítható állapotban, de a Scotland Yard a tűzkatasztrófa halálos áldozatai közé sorolja azt az újszülöttet is, aki nem sokkal a tűzvész után holtan jött a világra.
A tűzvész június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófát a rendőrség szerint valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény okozta, amely a negyedik emelet egyik lakásában kapott lángra.
A vizsgálat azonban továbbra is az épület külső burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tűzvész óta eddig megvizsgált hasonló burkolatú toronyházak épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon.
A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.

 

 
A Grenfell Tower külső felületét a tavaly befejeződött renoválás során új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt – a kerületi tanács ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.
Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy a tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.
A Grenfell Towerben kitört tűzvész ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával bűnügyi vizsgálat is folyik.
A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint a toronyházban fellelt holttestek közül az utolsó kettő halottkémi azonosítását kedden végezték el. A londoni rendőrség közölte: véleménye szerint sikerült megtalálni és azonosítani a tűzvészben elhunytak mindegyikét.
A tájékoztatás szerint a toronyház átvizsgálása a végéhez közeledik. A rendőrség bűnügyi orvostani szakértők segítségével az összes emelet mindegyik lakását és közösségi tereit átvizsgálta, emeletenként több mint 15 tonna üszkös törmeléket átrostálva.
A munkába régészeti feltárási technikákban jártas archeológusokat is bevontak.

 

 
A Scotland Yard szerint a kutatás utolsó szakasza várhatóan december elejéig eltart, de a rendőrségi szakértők nagyon valószínűtlennek tartják, hogy lennének még további áldozatok a toronyházban.
Az eltűntekről néhány nappal a tűzvész után összeállított első rendőrségi lista még négyszáz nevet tartalmazott, de a Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint ezen a listán szerepeltek olyanok is, akiket más-más, illetve eltérő betűzéssel megadott neveken jelentettek be eltűntként. Volt olyan eltűnt, aki különféle írásmódokkal 46-szor szerepelt a listán.
Előfordult az is, hogy egyeseket anyagi haszonszerzés céljából, csalárd módon jelentettek be eltűntként. Ezekben az ügyekben számos büntetőeljárás folyik.
A rendőrség csütörtökön közölte, hogy mindezek miatt az eredeti listán szereplők felkutatása csak az utóbbi néhány hétben fejeződött be, de mára mindegyikük sorsát sikerült megbízhatóan tisztázni.

Forrás: MTI / Kép:   hir.ma   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment