You are here
Magára vállalta a felelősséget az orosz An-26-os pusztulásáért egy szíriai fegyveres csoport         Nagyvilág 

Magára vállalta a felelősséget az orosz An-26-os pusztulásáért egy szíriai fegyveres csoport      

Az állította a Dzsejs al-Iszlam (az Iszlám Hadserege) elnevezésű iszlamista csoport, hogy az ő golyószórói lőtték le kedden az orosz An-26-os szállítógépet Hmejmímnél – idézte szerdán a Dozsgy orosz független televízió híroldala az ad-Dijar című libanoni kiadványt.

A Dzsejs al-Iszlam szerint a leszállásra készülő gépet 100 méteres magasságban lőtték le. A csoport tettét a kelet-gútai orosz katonai fellépéssel indokolta.
Az orosz védelmi minisztérium a fedélzetén 39 katonát, köztük egy tábornokot szállító An-26-os keddi lezuhanását követően azt közölte, hogy a földről nem tüzeltek a gépre, és a tragédia okait ki fogják vizsgálni. A tárca elsődleges feltételezése szerint a légi katasztrófát műszaki hiba okozhatta.
A The New York Times úgy értesült, hogy a 2013-ban létrehozott és Szaúd-Arábiából finanszírozott Dzsejs al-Iszlam 2015-ben kezdett harcolni Oroszország ellen. A csoport egyszerre küzd az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet és a szíriai kormányhadsereg ellen. A BBC úgy tudja, hogy az iszlám törvénykezés bevezetésért harcoló szervezet nem tartozik az Egyesült Államok és más nyugati országok által támogatott koalícióhoz.
A Dzsejs al-Iszlam egyébként szerdán közölte, hogy nem kíván élni a Kelet-Gútából való szabad elvonulás lehetőségével, amit az orosz parancsnokság ajánlott fel.

Forrás: MTI / Kép:   lokal.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment