You are here
A Magyar Nemzeti Banknak bűzlik a bitcoinos befektetési láz Pénzügy 

A Magyar Nemzeti Banknak bűzlik a bitcoinos befektetési láz

Az MNB figyelmeztetést adott ki honlapján az osztrák Invia Worlddel kapcsolatosan, amely állítólag kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújt. Bár közleményükben elég óvatosan fogalmaznak, mivel a jegybank nem felügyeli a kriptopénzeket és bányászatukat, azért megjegyzik, hogy az MLM-rendszer használata teljesen indokolatlan ebben az esetben, miközben a piramisjátékosok gyakran használják ezt a tőkebevonási módszert, az Invia World “szakértőgárdájának” szakmai ismeretei pedig ellenőrizhetetlenek.

Miután cikkünk megjelent és cáfoltuk az Invia World vezetőségének válaszát is, az MNB feltette a céget a weboldalán szereplő Figyelmeztetések közé, melyben jelzik, hogy a társaság (amely magyar nyelven is elérhető internetes oldalt is működtet) nem szerepel az MNB által vezetett nyilvántartásokban, így Magyarországon nem jogosult pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére.

Az Invia World honlapja szerint felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújt. Ennek keretében az általa birtokolt számítástechnikai eszközök kapacitását adja bérbe előfizetői részére, akik így saját ilyen eszközök beszerzése nélkül is bányászhatnak kriptovalutát – állapítja meg a felügyelet.

Ahogy mi is írtuk, és az MNB “egyéb információkra” hivatkozva megállapítja, hogy a tőkebevonási rendszer “az ilyen jellegű szolgáltatásoknál egyébként szükségtelen – MLM rendszerre épül, a cég vezetőinek szakmai ismereteivel kapcsolatos állítások pedig ellenőrizhetetlenek.

Bár nem nevezik meg közvetlenül az Invia Worldöt (mivel a céget nem felügyelik), felhívják a figyelmet arra is, hogy egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM rendszert, adott esetben piramisjáték-sémát működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az elenyészően csekély. E kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

Az MNB közleményében egyébként felhívja a figyelmet arra is, hogy nem tartoznak a kriptovaluták a jegybankok felügyelete alá, így a befektetőket védő garanciarendszerek is hiányoznak, akár el is lophatják a virtuális valutákat és így a befektetői tőkét. Javasolják, hogy a befektetők a kockázatok értékelésén túl megbízható és valós információkat szerezzenek az adott tevékenységről, az érintett kriptovalutáról és annak üzemeltetőjéről, kifejezetten kérdezzenek rá a befektetési döntést ajánló személynél, vagy a szervezőnél a befektetéssel járó kockázatokra, lehetséges veszteségekre és az értékesítési, valamint kiszállási lehetőségekre.

Hozzáteszik: a közösségi médiában megjelenő – jellemzően szponzorált – tartalmakban szereplő információk gyakran elégtelenek a megalapozott befektetői döntések meghozatalához.

Forrás: Portfólió / Kép: Népszava

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment