You are here
máltai állampolgárságot szerzett a “kemény Brexit” egyik szószólója Brexit 

máltai állampolgárságot szerzett a “kemény Brexit” egyik szószólója

A Financial Times hétfői értesülése szerint máltai – vagyis európai uniós – állampolgárságot szerzett a londoni székhelyű Legatum Institute kutatóintézet fő finanszírozója.

A Legatum a “kemény Brexit” egyik legprominensebb intézményi szószólója, amely azt szorgalmazza, hogy Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével lépjen ki az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is. Befolyását jelzi, hogy a brit kormány pontosan ezt a Brexit-stratégiát hirdette meg, dacolva a brit üzleti szektor legtöbb vezetőjének sokszor hangoztatott ellenvéleményével.
A londoni gazdasági napilap online kiadásán megjelent beszámoló szerint azonban Christopher Chandler, a Legatum Institute mögött álló, dubaji székhelyű befektetési csoport új-zélandi születésű milliárdos alapítója saját magának már 2016-ban máltai útlevelet szerzett.
A máltai kormány által 2014-ben meghirdetett program alapján külföldi nagybefektetők máltai állampolgársághoz juthatnak, ha legalább 650 ezer eurót adományoznak a máltai nemzeti fejlesztési alapnak, és 150 ezer euró értékben részvényeket és kötvényeket is vásárolnak a helyi piacokon.
A Financial Times hétfői beszámolója szerint Chandler és a Legatum vezérigazgatója, Mark Stoleson szerepel azon a listán, amelyet a máltai kormány a 2016-ban máltai állampolgárságban részesítettekről közölt. A lap hangsúlyozza: a listán nem különböztethető meg, hogy kik használták ki a befektetési programot, és kik részesültek máltai állampolgárságban azon az alapon, hogy hosszabb ideje életvitelszerűen Máltán éltek.
A kutatóintézetet finanszírozó Legatum Institute Foundation a brit napilaphoz eljuttatott reagálásában közölte: “nincs ok annak feltételezésére”, hogy Chandler és Stoleson “személyes ügyei” közérdeklődésre tarthatnának számot.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment