You are here
Mandátumuk visszaadására szólította fel pártjuk a macedón alkotmánymódosítást megszavazó ellenzéki képviselőket EU 

Mandátumuk visszaadására szólította fel pártjuk a macedón alkotmánymódosítást megszavazó ellenzéki képviselőket

Mandátumuk visszaadására szólította fel az ellenzéki jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) alelnöke azokat a parlamenti képviselőket, akik a múlt pénteken a macedón alkotmánymódosítás megváltoztatására szavaztak.

A VMRO-DPMNE központi bizottságának hétfő késő esti ülésén leváltották Mitko Jancsevet, a párt alelnökét, valamint több magas rangú tisztségviselőjét, akik egyetértettek az alkotmánymódosítással. Egyben a politikusok pártból történő kizárásának a folyamata is megkezdődött.
Macedónia és Görögország júniusban állapodott meg abban, hogy lezárja a Macedónia nevéről szóló, 27 éve húzódó vitát. A megállapodás értelmében Macedónia Észak-Macedóniára változtatja a nevét, cserébe pedig Görögország a jövőben nem gátolja a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.
A VMRO-DPMNE az első pillanattól kezdve ellenezte a megállapodást, a névváltoztatást és az ahhoz szükséges alkotmánymódosítást, mert szerintük ezzel elveszik a macedón identitás.
Az országban szeptember 30-án tartottak népszavazást az ország nevének megváltoztatásáról, s noha a voksolók túlnyomó többsége támogatta a javaslatot, a referendum érvénytelen lett, mert a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot. Míg a kormány úgy értelmezte a népszavazást, hogy akit érdekelt az ország sorsa, és elment voksolni, az támogatta a javaslatot, ezért mindenképpen meg kell változtatni az ország nevét, addig a jobboldal kijelentette, a sikertelen referendum azt bizonyítja, hogy a lakosság nagy része nem akarja, hogy megváltozzon az ország neve.
Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre volt szükség, amit csak az ellenzék támogatásával lehetett elérni. A VMRO-DPMNE nyolc képviselője végül igennel szavazott, amit a pártvezetés szerint a kormánykoalíció zsarolásokkal, fenyegetésekkel és szavazatvásárlásokkal ért el.
Alekszandar Nikoloszki, a VMRO-DPMNE alelnöke hétfő este felszólította azt a nyolc képviselőt, aki igennel szavazott a múlt pénteken, hogy adja vissza megbízatását, ugyanis azért kerültek be a parlamentbe, mert az állampolgárok a VMRO-DPMNE programjának megvalósítóit látták bennük.

mti / haon

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment