You are here
Már csak egyetlen városa maradt az Iszlám Államnak Nagyvilág 

Már csak egyetlen városa maradt az Iszlám Államnak

Bagdad – Az iraki erők pénteken visszafoglalták Ravát, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kezén lévő utolsó iraki várost. Ezzel egyetlen város maradt a dzsihadistáknak Szíriában, egyébként a 2014-ben elfoglalt területük több mint 95 százalékát már elvesztették.

Az idén elfoglalt nagyobb területeken kívül a dzsihadisták kezén van még az iraki határon fekvő szíriai Bukamal település és néhány sivatagi terület a két ország könnyen átjárható határánál. A szíriai határ közelében, a nyugati sivatagban fekvő Rava település visszafoglalása után az iraki erők folytatják a szíriai határ mentén fekvő sivatag átfésülését, hogy az utolsó dzsihadistákat is kiűzzék.

November 3-án az iraki erők kiűzték az IÁ fegyvereseit a határtól mintegy tíz kilométerre fekvő Káimból. Ugyanazon a napon visszafoglalták Szíriában a Káimba vezető úton lévő határállomást.

Egy iraki szakértő szerint a dzsihadisták az iraki terület mintegy 5 százalékát tartják az ellenőrzésük alatt. “A felszabadított területek közigazgatásilag meghatározott és lakott övezetek. Az Irak területének 4 százalékát kitevő vádik és oázisok, kiterjedt, lakatlan sivatagi területek azonban még a dzsihadisták kezén vannak” – mondta Hisám el-Hásemi.

Az utolsó szíriai város, amely még a terroristák kezén van, az iraki határ közvetlen közelében fekvő Bukamal. November 3-án veszítették el az északabbra fekvő Deir-ez-Zórt, az azonos nevű tartomány székhelyét. A kormányerők csütörtökön hadműveletet indítottak Bukamal visszafoglalásáért, ahol jelenleg is folynak a harcok, az orosz hadsereg – Damaszkusz szövetségese – pedig a levegőből bombázza a dzsihadistákat.

A szíriai hadsereg november 9-én jelentette be, hogy visszafoglalta Bukamalt, de a dzsihadistáknak néhány nappal később ismét sikerült az ellenőrzésük alá vonniuk a települést.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet szerint IÁ kezén van továbbra is a kőolajban gazdag Deir-ez-Zór kormányzóság 25 százaléka. Az ODSH szerint a tartományban a dzsihadisták ellenőriznek több falut és legalább egy kőolajlelőhelyet is.

A kormányerőkön kívül az IÁ ellen hadműveletet indítottak a tartományban az Egyesült Államok vezette szövetség támogatta Szíriai Demokratikus Erők kurd és arab harcosai is.

Szíriában ezen kívül a dzsihadisták jelen vannak még Jarmúk körzetében, ahol palesztin menekülttábor működik, valamint Hadzsar-el-Aszuád negyedeiben. Mindkét település a fővárostól délre fekszik. Kisebb területek vannak az ellenőrzésük alatt a nyugat-szíriai Homsz és a dél-szíriai Deraa tartományokban.

Forrás: Blikk

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment