You are here
Mario Centeno portugál pénzügyminiszter lesz az eurócsoport új elnöke       EU Pénzügy 

Mario Centeno portugál pénzügyminiszter lesz az eurócsoport új elnöke    

Mario Centeno portugál pénzügyminisztert választották az eurócsoport új elnökévé a közös fizetőeszközt használó uniós tagállamok tárcavezetőinek hétfői brüsszeli értekezletén.

Az új elnököt egyszerű többséggel választották meg két és fél évre az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai.
A csoportot jelenleg vezető, holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem mandátuma 2018. január 13-án jár le, a tisztséget ezután fogja átvenni az utódja.
Szakértők szerint a papírforma érvényesült, ugyanis a legnagyobb esélyesként az 50 éves Centenót tartották számon, aki hivatalosan független politikusként tagja a szocialista portugál kormánynak.
A posztért Centeno mellett három jelölt szállt versenybe: Dana Reizniece-Ozola lett, Pierre Gramegna luxemburgi és Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter.
Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója korábban hangsúlyozta: az eurócsoport következő elnökének is szociáldemokrata politikust kell választani, ugyanis “veszélyes” lenne, ha a főbb uniós intézmények – az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament – után újabb testület is néppárti vezetés alá kerülne.
Szakértők szerint a portugál politikus győzelme “új korszak” kezdetét jelzi az euróövezet számára, és elmozdulást jelenthet a csoportot az utóbbi években uraló megszorításpárti “mantrától”
Centeno, akinek a minisztersége alatt “modellországgá” vált a válság sújtotta Portugália, kijelentette: célja a konszenzuskeresés lesz ebben a kihívásokkal teli időszakban, és azon fog dolgozni, hogy véget vessenek ennek az Európa számára rendkívül nehéz időszaknak.
Dijsselbloem a voksolást követően gratulált a győztesnek, hangsúlyozva, a legfőbb cél továbbra is az eurócsoport egységének megőrzése kell legyen.

Forrás: MTI / Kép:  kitekinto.hu    /

További Hírek:

Leave a Comment