You are here
Marokkói állampolgár volt a brüsszeli merényletkísérlet elkövetője EU 

Marokkói állampolgár volt a brüsszeli merényletkísérlet elkövetője

Egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt az előző esti brüsszeli merényletkísérlet elkövetője, aki ugyan nem szerepelt szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában, de bizonyos jelek szerint szimpatizált az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel – tudatta szerdán Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő arról számolt be, hogy az O.Z.-ként azonosított férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, “csak” egy robbanóanyaggal, szögekkel és gázpalackokkal megpakolt táska volt nála.
Az elkövető kedd este Brüsszel központi pályaudvarán megpróbálta működésbe hozni a nála lévő robbanószerkezetet, de a félresikerült, apróbb detonációban senki nem sebesült meg. Kiabálva elfutott, és otthagyta a földön a kigyulladt táskát, amely ekkor valamivel nagyobbat robbant, de még az sem volt veszélyes. Az állomáson járőröző katonák végül lelőtték a gyanúsítottat, aki “Allahu Akbar!” (Allah hatalmas) kiáltással rohant feléjük.
A vádhatóság később bejelentette, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a gyanúsított szimpatizált az Iszlám Állammal. Korábban Eric Van Der Sypt ugyanakkor azt közölte, hogy O.Z.-nek az eddigi információk szerint nem voltak társai.
Charles Michel belga kormányfő kiemelte, hogy a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép rendesen működik, és nincsenek résen a közelben járőröző katonák. “Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – mondta, elismerve, hogy a támadások kockázatát lehetetlen teljességgel felszámolni.
A támadó “fel akart robbantani egy nagy pokolgépet. Végül csak kisebb robbanás történt, amelyre a katonák azonnal reagáltak. Sikerült elkerülni, hogy sokkal súlyosabb kimenetele legyen a történteknek” – mondta Jan Jambon belügyminiszter a VTM flamand közszolgálati televíziónak.
Hozzátette: a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.
A nyomozók robbanószerkezetek készítéséhez szükséges felszereléséket találtak a tettes lakásán a belga főváros Molenbeek nevű negyedében, amely azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.
Sajtójelentések szerint a sötét hajú, előző este fehér inget és fekete farmernadrágot viselő férfi korábban kisebb bűncselekmények, például kábítószer-csempészet miatt már a rendőrség látókörébe került. Az elkövető 2002 óta él Belgiumban, tíz évvel ezelőtt elvált és négy éve költözött Molenbeekbe.
Brüsszel központi pályaudvarát reggel újranyitották és a közlekedés is helyreállt a városban. A miniszterelnök ugyanakkor elmondta, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a nyilvános rendezvényeken.
A belga RTL adásában Claude Moniquet terrorszakértő kiemelte: szinte lehetetlen megakadályozni az ehhez hasonló támadásokat. “Ezek elkerülhetetlenül folytatódni fognak Brüsszelben, Párizsban és máshol” – vélekedett.
Az Iszlám Állam iraki és szíriai visszaszorulásával fokozódhatnak a terrorakciók Európában, az esetek nagy részében azonban “amatőrök” lesznek az elkövetők, akik nem tudnak akkora pusztítást végezni – fűzte hozzá.
Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban azóta is hármas fokozaton tartják a terrorfenyegetettségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a veszély jelentős, “lehetséges és valószínű” terrortámadás.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment