You are here
Második világháborús náci tengeralattjáró roncsára bukkantak Érdekességek 

Második világháborús náci tengeralattjáró roncsára bukkantak

A ritka jármű Dánia vizeiben, a Skagerrak tengerszorosban van, 123 méter mélyen. Valószínűleg Dél-Amerikába ment volna, sokan aranyat is sejtenek a fedélzeten.

„Ez egy nagyon különleges tengeralattjáró. Ez volt a legmodernebb ilyen jármű, amelyet a németek a háború során építettek. Túlmutatott saját korán”- mondta a jütlandi haditengerészeti múzeum igazgatója.

A múzeum kutatói megvizsgálták és feltérképezték az Északi-tengerben lévő roncsot. A tengerfenék szkennelése során tűnt fel az U-3523-as jelű, XXI típusú tengeralattjáró Skagentől 10 tengeri mérfölddel északra – közölte pénteken az intézmény. A háború során csak két XXI típusú tengeralattjárót vetettek be: a másik Bremerhavenben van kiállítva. Ezek az első nagyobb tengeralattjárók, amelyek egy akkor újonnan alkalmazott technológiának köszönhetően tovább voltak képesek víz alatt maradni. A múzeum szerint a most felfedezett jármű megállás nélkül eljuthatott volna Dél-Amerikába.

A tengeralattjárót 1945. május 6-án, két nappal az európai háború vége előtt süllyesztette el egy brit repülőgép. A szakértők úgy vélik, hogy a tengeralattjáró nem hadi bevetésen volt, hanem éppen menekült. A háború után az a hír járta, hogy a nácik tengeralattjáróik fedélzetén értékes rakománnyal, például arannyal és festményekkel megrakodva Dél-Amerika irányába menekültek.

„De azt, hogy e tengeralattjáró utolsó útjának célja is ez lett volna, senki sem tudja biztosan. Ugyanannyira nem tudni azt sem, hogy a fedélzeten voltak-e értéktárgyak vagy olyan utasok, akik nem tartoztak az 58 fős legénységhez” – közölte a múzeum.

Egyelőre nem tervezik, hogy ezen kérdések megválaszolása érdekében felhozzák a tengeralattjárót a 123 méteres mélységből.

A dán partok előtt meglehetősen kényelmetlen pozícióban fekszik a jármű: orra a homokba ágyazódott, fara hús méternyire kiemelkedik a tengerfenékből. Mindössze 9 tengeri mérföldre található attól a helytől, melyet a brit harci repülők egykor megadtak a kilövés helyszíneként.

Origo / A képen a tengeralattjáró radarképe, fotó: Sea War Museum Jütland

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment