You are here
Megduplázzák az idegenforgalmi adót a Baleár-szigeteken jövőre Utazás 

Megduplázzák az idegenforgalmi adót a Baleár-szigeteken jövőre

Megduplázzák az idegenforgalmi adót (Ecotasa) a Baleár-szigeteken 2018-tól – jelentette be a döntést a helyi kormányzat turizmusért felelős tanácsosa a Palma városában tartott sajtótájékoztatón.

Biel Barceló elmondta: az autonóm kormány jövőre 120 millió euró (36,6 milliárd forint) bevételt remél az intézkedéstől költségvetése számára. A tervek szerint a 2018. január 1-én életbe lépő adóemelés fejenként, naponta 1 és 4 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól függően a szigeteken tartózkodó turistáknak. Például egy ötcsillagos hotelben 4 eurót, míg egy kempingben 1 eurót kérnek majd idegenfogalmi adóként. A 16 év alatti gyerekek után nem kell adót fizetni.
Újdonság, hogy nem mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a kirándulóhajón érkezők sem, még ha nem is töltik az éjszakát a szigeteken. Eddig adómentességet élveztek azok, akiknek hajója 12 óránál kevesebbet időzött a Baleár-szigetek valamelyik kikötőjében.
A tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly júliusban bevezetett idegenforgalmi adó nem vetette vissza a helyi turizmus növekedését, az idegenforgalmi szakma félelme nem vált valóra.
2015-ben a turisztikai szálláshelyek foglaltsága 75,6 százalékos volt a szigeteken, 2016-ban pedig 79,1 százalékra növekedett – ismertette az adatokat.
Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmus-adó nevet viselő közteher bevezetését a helyi kormányzat tavaly azzal indokolta, hogy anyagi forrásaik szűkösek. Miközben ahhoz, hogy a turizmus továbbra is a gazdaság motorja legyen, beruházásokra, a kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására van szükség.
A Baleár-szigetek Spanyolország második legkedveltebb turisztikai úti célja, tavaly mintegy 13 millió külföldi turistát fogadott. Az idei első fél évben pedig már 5,4 millióan utaztak oda. A szigeteken kívül Spanyolországban Katalóniában kell idegenforgalmi adót fizetni.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment