You are here
Megfosztotta díszpolgári címétől Oxford Aung Szan Szú Kjít Egyéb UK 

Megfosztotta díszpolgári címétől Oxford Aung Szan Szú Kjít

Megfosztotta díszpolgári címétől Oxford Aung Szan Szú Kjí mianmari vezetőt a rohingja muszlim kisebbség üldöztetésének eltűrése miatt.

A patinás angol egyetemi város tanácsa a brit sajtóhoz kedden eljuttatott közlemény szerint egyhangú szavazással döntött az 1997-ben odaítélt díszpolgári cím megvonásáról. A hivatalos indoklás szerint Oxford “nem kíván olyanokat ünnepelni, akik szemet hunynak az erőszak felett”.
Az indítvány kezdeményezője, Mary Clarkson munkáspárti tanácsnok a BBC televíziónak elmondta: hosszú időre visszanyúló hagyomány Oxford sokszínű, humánus jellege, és a város e hírnevét sározná be olyanok elismerése, akik elfordítják tekintetüket az erőszakcselekményekről. “Reményeink szerint most a magunk halk hangját hallatva csatlakozhattunk másokhoz, akik a rohingja népcsoport emberi jogaiért és a nekik járó igazságszolgáltatásért emelték fel szavukat” – fogalmazott az oxfordi városi tanács képviselője.
Mianmarból csaknem 600 ezer rohingja menekült el a nyár vége óta, miután a hadsereg egyes szélsőséges rohingja csoportok erőszakos akcióira válaszul – emberi jogi szervezetek egybehangzó megállapítása szerint – etnikai tisztogatással felérő hadműveletet indított a kisebbség tagjai ellen.
A The Guardian című baloldali brit napilap nemrégiben közölt szerkesztőségi állásfoglalása szerint Aung Szan Szú Kjí Nobel-békedíját is vissza kellene vonni a muszlim rohingja kisebbség elleni súlyos atrocitások eltűrése és elkendőzése miatt.

Forrás: MTI / Kép:    eloben.hu  /

További Hírek:

Leave a Comment