You are here
Megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus a Vatikánban    Egyéb 

Megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus a Vatikánban  

Reménnyel és méltósággal teli jövőt szorgalmazott a fiatalok számára Ferenc pápa szerdai homíliájában, amellyel megnyitotta a fiataloknak szentelt, október 28-ig tartó püspöki szinódust a Vatikánban.

Ferenc pápa a szinódus nyitómiséjén kijelentette, az egyháznak segíteni kell a fiatalokat, hogy álmaik, reményeik és távlataik legyenek.
Ne hagyják magukat megfojtani és elnyomni a baljós prófétáktól, korlátoktól és tévedésektől, ellenkezőleg lehetőségük legyen teret és utat találni maguknak – mondta az egyházfő.
A pápa éppen ezért felszólította az egyházat,  keresse a fiatalokat, engedve azon az egyházi “szerkezeten”, amely ma “megbénít, elválaszt és eltávolít a fiataloktól”, akiket Ferenc pápa  a hit árváinak nevezett.
Emeljük tekintetünket a fiatalokra és vegyük észre, milyen helyzetekben élnek – jelentette ki Ferenc pápa a fiatalokat sújtó ideiglenességet, kiközösítést és erőszakot említve. Hozzátette: a háború, éhezés, kizsákmányolás áldozataivá váló fiatalok szenvedik el a múltban hozott döntések következményeit, “ne hagyjuk őket magukra az életüket elfojtó halálkereskedők kezében”.           A pápa szerint a recept az egyház számára az, hogy a fiatalok problémái “kreatív odaadással, intelligens, lelkes és reménnyel teljes dinamizmussal” nyerjenek  megoldást. Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a püspökök nagy része a II. Vatikáni Zsinat éveiben volt fiatal. Ne hagyjuk, hogy az egyház kizárólag mindent saját magához és saját fennmaradásához viszonyítson, “szélesítsük távlatainkat” – buzdította paptársait a pápa.
A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című találkozó – szinódusi szokás szerint – három hétig tart. A püspöki találkozót Ferenc pápa hirdette meg és a témáját is a pápa választotta ki a családról tartott 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes szinódus után.
A Vatikánba 266 szinódusi atya érkezett a világ egyházmegyéiből köztük 50 bíboros, 6 patriárka, 44 érsek. A mindennap délelőtt és délután is zajló üléseken, nyelvi csoportokban, a szinódust témáit tartalmazó munkadokumentum (Instrumentum laboris) pontjait dolgozzák fel. Az eredményt magába foglaló zárójelentésről (Relatio synodi) a szinódus utolsó napján szavaznak. A találkozón 23 szakértő és 36 fiatal is részt vesz, 18 és 29 év közöttiek, akiknek azonban nincsen szavazati joguk.
Ez a Ferenc pápa által vezetett harmadik szinódus. A korábbi gyakorlat szerint a szinódusi ülések nem nyilvánosak, de napi sajtótájékoztatón bemutatják munkájukat, amelyek számos vatikáni és egyházi közösségi oldalon is követhetők.
A Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) nevében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, az MKPK ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, valamint Kocsis Fülöp,  a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája vesz részt.
A szinódus intézményét VI. Pál pápa vezette be: a pápa által összehívott püspöki gyűlés az egyház számára fontos és aktuális, a világban való tevékenységével kapcsolatos kérdéseket vitatja meg. Nem döntéshozó szervezet, de a szinódus zárójelentése alapul szolgál az ezt követő pápai dokumentum számára.  A mostani szinódust megnyitó misén Ferenc pápa emlékeztetett, hogy ez az első, amelyen két kínai püspök is részt vesz.

mti / hir ma

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment