You are here
Megkezdődött Uszmanov milliárdos Navalnij orosz ellenzéki elleni rágalmazási pere Nagyvilág 

Megkezdődött Uszmanov milliárdos Navalnij orosz ellenzéki elleni rágalmazási pere

A felek meghallgatásával kezdődött meg kedden Moszkvában Aliser Uszmanov orosz milliárdos rágalmazási pere Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány ellen.

Uszmanov a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök állítólagos vagyona és korrupciója ügyében elvégzett tényfeltárása miatt perelte be Alekszej Navalnijt. Az ellenzéki aktivista olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek szerint a milliárdos, más orosz oligarchákkal együtt jelentős adományokat juttatott egy Medvegyev volt évfolyamtársa, Ilja Jeliszejev által vezetett jótékonysági alapnak, a Goszszocprojektnek.
Uszmanov esetében egy 5 milliárd rubel (mintegy 25 miliárd forint) értékű birtok és a rajta lévő ingatlanok átadásáról beszélt Navalnij, amelyek egyike álltása szerint a kormányfő rezidenciájaként szolgált. A milliárdos ezzel szemben azt állította, hogy a földtől és az épületektől kereskedelmi ügylet, telekcsere keretében vált meg.
A bíróság az első tárgyalási napon elutasította, vagy nem tűzte napirendre Navalnij 16 folyamodványát, köztük Medvegyev, Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes, valamint más tisztségviselők tanúként történő meghallgatását. Az alperes emiatt elfogultsággal vádolta meg a bírót.
A pert megelőzően a közösségi médiában videós nyilatkozatháború bontakozott ki Uszmanov és Navalnij között. A milliárdos lúzernek nevezte és bocsánatkérésre szólította fel az ellenzéki politikust, aki viszont kijelentette: nem hiszi, hogy az oligarcha becsületes úton szerezte a vagyonát, s élő tévévitára hívta ki ellenfelét.
A 63 éves, üzbég származású Uszmanov, akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 15 milliárd dollárra becsülte, és akinek vállalatbirodalma a bányászattól a mobilkommunikáción át a médiáig terjed, egyúttal a Nemzetközi Vívószövetség elnöke és a brit Arsenal labdarúgó klub kisebbségi tulajdonosa is.

Forrás: MTI / Kép: Alekszej Navalnij, Alekszej Navalnij /

További Hírek:

Leave a Comment