You are here
Meglepő titkok Kennedy gyilkosa és Jack Ruby kapcsolatáról Érdekességek USA 

Meglepő titkok Kennedy gyilkosa és Jack Ruby kapcsolatáról

DALLAS — Jacob Rubenstein (†55), ismertebb nevén Jack Ruby két nappal John Fitzgerald Kennedy (†46) elnök meggyilkolása után hidegvérrel lőtte le a merénylőt, Lee Harvey Oswaldot (†24).

Az újonnan nyilvánosságra hozott Kennedy-aktákból meglepő kapcsolat rajzolódik ki Oswald és a bártulajdonos Ruby között.

A párost együtt látták ugyanis a floridai Key West repülőtéren, alig pár héttel a merénylet előtt. Az akták szerint Oswal­dék kódrendszert használva beszéltek egymással. – Hallottál valamit a „nagy madárról”? – kérdezte Oswald Rubytól a repülőtér menedzsere, George Faraldo elmondása alapján.

Mindkét férfi kényelmes öltözéket, sportos nadrágot és pólót viselt. Rubyék egy harminc-negyven tagból álló, hippikinézetű csoporttal utaztak Kubába, ahol cukornádat vágtak. Faraldo már a reptéren észrevette, hogy Ruby elég különösen viselkedett.

Ruby a legtöbb időt nem a csoporttal töltötte, hanem annál az átjárónál ácsorgott, ami a váróteremből a beszállóterembe vezetett – mondta a menedzser a nyomozóknak. Ez a kapcsolat a szakértők szerint új megvilágításba helyezheti, kinek állt érdekében valójában meggyilkolni Kennedyt.

Miután Oswald a merénylet után börtönbe került, Rubynak csupán egyetlen alkalma nyílt a likvidálására: amikor a rendőrség a dallasi főkapitányságról a megyei börtönbe szállította át. Éppen akkor nyitott tüzet Oswaldra, amikor a férfit két detektívhez bilincselték, így a legsebezhetőbb volt. Oswald kiiktatása után Rubyról mint a maffia által felbérelt orgyilkosról kezdett beszélni a világ. Ruby három évvel élte túl áldozatát, 1967 januárjában tüdőembóliában hunyt el.

Forrás: MTI / Kép:  blikk.hu    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment