You are here
Megszerezte az idei költségvetés elfogadásához szükséges támogatást a spanyol kormány EU 

Megszerezte az idei költségvetés elfogadásához szükséges támogatást a spanyol kormány

Megszerezte az idei költségvetési tervezet elfogadásához szükséges támogatást a spanyol kormány, miután megállapodást írt alá erről az Új Kanári-szigetek nevű, nacionalista parlamenti párttal.

A kisebbségében lévő konzervatív kormány számára a politikai túlélést jelenti, hogy a parlament várhatóan megszavazza a költségvetési javaslatot.
Ellenkező esetben a Mariano Rajoy vezette, novemberben alakult kabinet bukása, és új parlamenti választások kiírása sem lett volna kizárt – valószínűsítették korábban politikai elemzők.
A kormányzó Néppárt (PP) összesen öt másik párt támogatását szerezte meg az elmúlt hónapokban zajló tárgyalások során, legutolsóként most Új Kanári-szigetekét, amely hagyományosan a legnagyobb ellenzéki párt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) támogatója a spanyol törvényhozásban.
A támogatásért cserébe az új költségvetésben egyebek mellett 204 millió eurós támogatást kap a Kanári-szigetek.
Az idei büdzsé a szokásosnál jóval később került a parlament elé, ennek oka, hogy a tavalyi belpolitikai válság miatt csak novemberben alakult meg az új kormány Spanyolországban.
A 2017-es költségvetési tervezetről szóló végső szavazás június utolsó hetében várható. A spanyol sajtó szerint azonban a kormány még nem dőlhet hátra, mivel többsége csupán egy szavazaton múlik.

Forrás: MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment