You are here
Megszületett a 2018-as parlamenti választás végeredménye EU 

Megszületett a 2018-as parlamenti választás végeredménye

Szombaton ugyanis megszámolták az utolsó szavazatokat is. Ez elsősorban a külföldről és az átjelentkező szavazóktól érkező voksokat jelenti. Bár a kétharmadon nem változtat, de itt az országosnál jobban szerepelt az ellenzék, főleg a Jobbik, az LMP és a Momentum. A Jobbiknak plusz egy mandátumot is hozott.

Szombaton felbontották a 106 egyéni választókerületben azoknak a szavazóköröknek az urnáit, amelyekhez az utazó szavazatokat is hozzákeverték. Vagyis most megismerhettük a külföldön szavazók, illetve a más településre átjelentkezők voksait is, amelyet egy választókerületi szavazókör szavazataival elegyítettek.

Az eddig ismert mandátumelosztás a töredékszavazatok miatt csak eggyel változott: a Fidesznek eggyel kevesebb, a Jobbiknak eggyel több jelöltje lett, de a Fidesz-KDNP-nek így is kétharmada van a 2018-as parlamenti választáson. A változásnak a jobbikos Stummer János örülhet, a fideszes Csizi Péter pedig bánkódhat, mert – ha jól számoljuk – éppen a neve felett állt meg a Fidesz-lista. (Csizi a 87. a Fidesz országos listáján.)

A választás végeredménye szerint tehát az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8. Egy-egy mandátumot szerzett a független Mellár Tamás és az együttös Szabó Szabolcs , illetve a német nemzetiségi mandátumot betöltő Ritter Imre. Ez az eredmény majd csak a jogorvoslati határidők kimerítése után válik hivatalossá.

MTI / Fotó: 8200.hu

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment