You are here
Merényletek Párizsban – Pénzbüntetésre ítélték azt a kávéházi tulajdonost, aki eladta a lövöldözésről készült felvételt EU 

Merényletek Párizsban – Pénzbüntetésre ítélték azt a kávéházi tulajdonost, aki eladta a lövöldözésről készült felvételt

Pénzbírságra ítélte kedden egy francia bíróság annak a párizsi kávéháznak a tulajdonosát és két társát, akik közzétettek egy felvételt a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat egyik lövöldözéséről.

A felvétel a Casa Nostra kávéház egyik beltéri kamerájával készült, amelyen jól látszik, amikor a dzsihadisták a létesítmény elé érve a teraszon ülő vendégekre lőnek. A felvétel az iszlamista támadások után öt nappal a Daily Mail brit lap honlapján jelent meg és bejárta az egész világot.
2015. november 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.
A Casa Nostra az egyike volt a hat belvárosi kávézónak, de ott senki nem halt meg a lövöldözésben.
A 45 éves tulajdonost, Dimitri Mohamadit térfigyelő kamerával készült felvételnek nem engedélyezett embernek történő átadásában mondta ki bűnösnek a párizsi büntetőbíróság, s 10 ezer eurós pénzbírságra ítélte. Egyik társa 5, a másik pedig másfél ezer eurós felfüggesztett pénzbüntetést kapott.
A három férfinak mind a hat felperesnek külön-külön ki kell fizetnie 6 ezer eurót: 5 ezret erkölcsi kártérítés címén, ezret pedig a bírósági eljárás költségeinek fedezésére.
A rendőrségen két fiatalember és egy fiatal nő tett feljelentést, akik felismerték magukat a közzétett felvételen. Egyikük sem kívánta kommentálni a bírósági ítéletet.
Dimitri Mohamadi a perben tagadta, hogy személyes vagyonszerzés céljából adta el a felvételt, jóllehet több forrás szerint is 50 ezer eurót kapott érte. Egyik társa elismerte, hogy 6 ezer euróhoz jutott a tranzakcióból.

Forrás: MTI / Kép: national /

További Hírek:

Leave a Comment