You are here
Merkel: kemény munka áll az unió előtt a Brexit-tárgyalások második szakaszában       Brexit 

Merkel: kemény munka áll az unió előtt a Brexit-tárgyalások második szakaszában    

 Az eddigieknél még keményebb munka áll az Európai Unió és tárgyalói előtt, miután a tagállami vezetők a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdése mellett döntöttek – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó pénteki zárónapját követően.

Merkel Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az egy évvel ezelőtt kezdődött tárgyalássorozat folytatásaként széleskörű, mindkét fél számára fontos részletek tisztázását igénylő megbeszélések várhatók az Európai Unió bent maradó 27 tagországa és Nagy-Britannia kapcsolatainak jövőjéről, beleértve a kereskedelmet érintő kérdéseket.
A kancellár hangsúlyozta, az eddigi előremutató eredmények a 27-ek egységének megtartásával megvalósult közös munkának köszönhető.
Merkel reményét kifejezte, hogy továbbra is az egység szellemében folytatódnak a tárgyalások Nagy-Britanniával úgy fogalmazott: “csak együtt, 27-en fogunk eredményesen végezni a tárgyalásokkal”.
Emmanuel Macron francia államfő a sajtótájékoztatón elmondta, a Brexit-tárgyalások második szakasza számos vitákat generál majd egyebek mellett a kereskedelmi feltételekről és a jövőbeli kapcsolatokról. A legfontosabb azonban, hogy a 27-ek meg tudják majd őrizni egységüket. A közös álláspont kialakítása és eredményes képviselete érdekében a közelgő tárgyalások során továbbra is kerülni kell a kétoldalú megbeszéléseket az Egyesült Királysággal – húzta alá.
A migrációs kérdéssel kapcsolatban a francia államfő kijelentette, egyetért német kollégájával abban, hogy jelentős előrelépések történtek a migráció okozta kihívások kezelése terén, ugyanakkor elengedhetetlen a tagországok közötti szolidaritás kinyilvánítása. A szolidaritás nem szűkíthető a külső partnerekkel való együttműködésre – közölte.
Az uniós tagországoknak közösen kell a migráció külső és belső dimenzióira is válaszokat adó megoldáson dolgozniuk – húzta alá.
Németország és Franciaország márciusig kíván közös javaslatot kidolgozni az euróövezet reformjára vonatkozóan. E tekintetben is közös, a tagállamok egyetértésén alapuló megoldás kialakítására van szükség Európa jövője érdekében. “Ha akarjuk, sikerülni fog” – mondta a német kancellár.

Forrás: MTI / Kép:  vg.hu    /

További Hírek:

Leave a Comment