You are here
Michele Nicolettit választotta elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése       EU 

Michele Nicolettit választotta elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése    

Michele Nicoletti olasz politikust választotta új elnökének hétfői strasbourgi ülésén az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) az októberben ideiglenesen megválasztott Sztella Kiriakídisz helyére.

Michele Nicoletti, a PACE korábbi szociáldemokrata frakcióvezetője a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő szervezet közgyűlésének 31. elnöke lesz.
Nicoletti az egyetlen jelölt volt a posztra. A parlamenti közgyűlés eljárási szabályzata szerint megbízatása egy évre szól, amely egyszer meghosszabbítható.
Az új elnök beszédében az Európa Tanács egysége mellett szólalt fel. Fogalmazása szerint ugyanis az olyan “nagy és drámai kihívások idején”, amelyet a terrorizmus, a bevándorlás, a szegénység, a rasszizmus és az idegengyűlölet, valamint az Európa Tanács intézményeibe vetett bizalom csökkenése jelent, a parlamenti közgyűlés szorosabb egységére van szükség, megerősítve a békét és az igazságosságot, valamint az emberi jogok érvényesülését az európai kontinensen és azon kívül is.
A közgyűlésnek szerepet kell vállalnia e kihívások kezelésében, amely mind a 47 tagállam küldötteinek aktív részvételét igényli – hangsúlyozta az újonnan megválasztott elnök.
Michele Nicoletti 61 éves olasz politikus, filozófus. 2013-ban választották olasz parlamenti képviselővé, 2014 augusztusától az Európa Tanácshoz delegált olasz parlamenti küldöttség vezetője volt. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a külkapcsolatokért felelős és az etikai albizottság tagjaként tevékenykedett, valamint a szociáldemokrata frakció vezetője volt.

Forrás: MTI / Kép:   origo.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment