You are here
Miért kölcsönzik ételek London bizonyos utcáinak nevét? – 1. rész Érdekességek Life in the UK UK 

Miért kölcsönzik ételek London bizonyos utcáinak nevét? – 1. rész

London utcáin sétálgatva sokszor rácsodálkozhatunk egy-egy utcanévre, de ez nem is csoda, hiszen a belvárostól mért 6 mérföldes körön belül több mint 60 000 utca található. Némelyik elnevezés története talán már a múlt ködébe veszett, de azért szép számmal találhatunk olyat, melyé az évszázadok során is fennmaradt. Ma pont ezeket vizsgáljuk majd meg, és közülük is elsősorban azokat, melyek valamilyen ételféleségről kapták a nevüket.

Bread Street (Kenyér utca) EC4

Ez az utca a London keleti felén elterülő Cheapside városrészben található, mely a középkori angoloknak a piac helyét jelölte. Akkoriban ezek az utcácskák jelentették az alku helyét, pont úgy ahogyan az egy mai piacon is történik, azzal a különbséggel, hogy akkoriban ez a piac nagyobb, zajosabb és zsúfoltabb volt mint manapság. A főutcára nyiló apróbb utcácskák azon áruk után kapták neveiket, amelyeket akkoriban itt lehett kapni. Az említett utca eredeti neve Bredstrate volt, mely az 1100-as évekből maradt ránk, de mivel idővel ez az utcácska vált a kenyérpiac helyszínévé, hamarosan átnevezték azt Bread Street-te, azaz Kenyér utcává. 1302-re I. Edward király még rendeletben is szabályozta, hogy kenyeret csak itt lehet árulni és sehol máshol.

Milk Street (Tej utca) EC2

Még mindig a Cheapside-on járunk, ezt az utcát a 12. században Melcstrate néven emlegették, de hamarosan megváltoztatták azt Milk Street-re. A középkorban a tejtermelők itt értékesítették portékájukat, sőt volt hogy az utcán frissen is fejtek tejet.

Honey Lane (Méz utca) EC2

Egy másik út szintén itt, a cheapside-i élelmiszer piacon vezetett keresztül ami nem volt más mint a Honey Lane, és ahogy a neve is világossá teszi, itt a méztermelők értékesítették az áruikat.

Poultry Street (Baromfi utca) EC2

Szintén egy cheapside-i utcácska és talán nem is olyan nehéz kitalálni: itt a baromfikat adták-vették korábban. Az eladók az elkelt szárnyasokat a közeli Scalding Alley (azaz Forrázó Köz) házaiba küldték, ahol hazaszállítás előtt készségesen leforrázták és megkopasztották az állatokat – ma már ez az apró utcácska nem létezik.

Stew Lane (Pörkölt Lane) EC4

Természetesen ezen a hatalmas piacon nem csak nyers élelmiszerekhez juthattak a vásárlók, voltak akik szívesen készítették helyben is a harapnivalót. Ám ha azt gondolnánk, hogy ebben az utcácskában kis bográcsokban főzték a jobbnál jobb pörköltöket, akkor bizony rossz nyomon járunk. A középkorban ugyanis a ’stew’ szócska egészen másra utalt, ez esetben éppen egy nem túl kedves megnezevése volt az itt található számtalan bordélyháznak.
Folytatása következik 🙂

Forrás: Idegenvezetes London

További Hírek:

Leave a Comment