You are here
Miért kölcsönzik ételek London bizonyos utcáinak nevét? – 2. rész Érdekességek Life in the UK UK 

Miért kölcsönzik ételek London bizonyos utcáinak nevét? – 2. rész

A már megkezdett úton tovább sétálva újabb londoni utcák történeteinek nézünk utána ebben a részben, melyek így vagy úgy de élelmiszerekről kapták a nevüket.
London utcáin sétálgatva sokszor rácsodálkozhatunk egy-egy utcanévre, de ez nem is csoda, hiszen a belvárostól mért 6 mérföldes körön belül több mint 60 000 utca található. Némelyik elnevezés története talán már a múlt ködébe veszett, de azért szép számmal találhatunk olyat, melyé az évszázadok során is fennmaradt.

Pudding Lane (Pudding átjátó) EC3

Ha egyből hatalmas sütemény és keksz hegyek ugranának be a név hallatán, akkor el kell keserítselek, ugyanis semmi hasonló nem volt megtalálható ezen az utcán. A középkorban a pudding szócska állati hulladékot vagy beleket jelentett mely gyakorlatilag a magyarázata miért hívják még mindig ’black pudding’-nak (fekete puddingnak) a véreshurkát Angliában. Akkoriban is készítették már ezt az ínyencséget, állati bélbe töltötték a párolt vagy főtt húst, csakúgy mint azt mostanában is tesszük. A mai Monument megállótól nem messzire található ez az utcácska, sokáig ez volt a hentesek és mészérosok utcája, akik előszeretettel ürítették az állati hulladékaikat a közeli Temzébe.

Ettől eltekintve, az utcácska valami másról is híres, valami sokkal fontosabb dologról, itt ütötte fel ugyanis fejét at 1666-os pusztító várostűz, mely a történeti elbeszélések szerint Thomas Farriner pékségében keletkezett, valószínűleg egy nem megfelelően eloltott parázs következményeképpen.

Fish Street Hill (Hal utcai dombocska) EC3

Ezen a helyen már a 13. századtól halárusokat találhattunk, majd 1699-ben törvénybe is iktatták, hogy halat árulni csak itt lehet és sehol máshol a környéken. A Monument közelében megtalálható Fishmonger Hall (azaz a halkereskedők csarnoka) felügyelte a kereskedést a területen, ezért is találunk manapság annyi halárus boltot a környéken.

Cornhill (Kukoricadomb) EC3

Ezt az utcát Bank megálló környékén találhatjuk, egyike a három legrégebbi londoni utcának. Elnevezése még az 1100-as évekre nyúlik vissza, amikor a korabeli alkalmi piacok még nem voltak összeköttetésben az egyéb helyszíneken feltűnő piacokkal. Nevéből is következtethetünk, ezen a helyen elsősorban kukoricát árultak a korai időkben.

Vine Street (Bor utca) EC3

Nehéz elképzelni, hogy az eső, a viszonylagos hideg és az időnként feltűnő köd által sújtott Londonban valaha sikeres szőlőtermesztés folyt, pedig így volt, az ókorban, az egyik ilyen szőlőskert itt volt megtalálható a közelben a mai Fenchurch Street környékén.

Camomille Street (Kamilla utca) EC3

Azokban az időkben amikor az utcácska a nevét kapta, még nem a romantikus, a gyógynövény nevéből származó elnevezés volt az eredet, hanem sokkal inkább a sok gaz- és gyomnövény mely a londoni városfalon kívül nőtt a 12. és a 13. században.

Wormwood Street (Üröm utca) EC2

Ez az utca az előbb említett Kamilla utca közelében található, nevét egy vadon növő gyógynövényről kapta melyet még manapság is alkoholos italokhoz kevernek, gondoljunk csak az ürmös borra. Az utca az IRA 1993-as bombázásában komolyan megsérült, szinte teljesen újjá kellett építeni.

Lime Street (Mész utca) EC3

A 12. században Limestrate néven volt ismert, de ez ne tévesszen meg senkit, a névnek nem a ma ismert lime (zöldcitrom) nevű gyümölcshöz van köze. 900 éve a környéken mészégetők éltek és az előállított meszet itt a környékben, helyben értékesítették is. Erről az üzletről kapta nevét a ma is álló Limehouse station is, mely eredetileg olyan házakat jelentett ahol konkrétan a meszet égették.

Garlick Hill (majdnem Fokhagyma dombnak is fordíthatnánk) EC4

Évszázadokkal ezelőtt az import fokhagyma erre a területre érkezett elsősorban, így a londoniak között ez csak mint a Garlichythe vált ismerté. A kis dombocska alján találhattuk egykoron a nyüzsgő fokhagymapiacot.

Forrás: Idegenvezetes London /

További Hírek:

Leave a Comment