You are here
Mike Pompeo a Moszkvában kémkedéssel vádolt amerikai állampolgár azonnali szabadon bocsátását követeli USA 

Mike Pompeo a Moszkvában kémkedéssel vádolt amerikai állampolgár azonnali szabadon bocsátását követeli

A Moszkvában kémkedéssel vádolt amerikai állampolgár azonnali szabadon bocsátását követelte Mike Pompeo külügyminiszter

Az amerikai diplomácia vezetőjének nyilatkozatát a washingtoni külügyminisztérium hozta nyilvánosságra szerdán.
Pompeo közölte: az amerikai kormányzat magyarázatot vár Moszkvától arra is, hogy miért tartóztatták le Paul Whelan volt tengerészgyalogost. Mint mondta: az Egyesült Államok reméli, hogy konzulátusának munkatársai rövid időn belül kapcsolatba léphetnek az őrizetbe vett Whelannal.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) december 31-én közölte hogy őrizetbe vettek egy amerikai állampolgárt, akit kémkedéssel gyanúsítanak. Az FSZB közleménye részletekről nem számolt be, de tudatta: Paul Whelant december 28-án érték tetten és fogták el, és az orosz hatóságok megindították ellene a bűnügyi eljárást.
A kémkedést Oroszországban tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.
Az orosz külügyminisztérium Pompeo nyilatkozata után bejelentette: lehetővé tették, hogy az amerikai konzulátus munkatársai találkozhassanak Whelannal.
Kedden Whelan családja közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a 48 éves volt tengerészgyalogos – aki jelenleg egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetője -, ártatlan, és csupán azért érkezett Moszkvába, hogy részt vegyen egy esküvőn. A családtagok felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériumtisztségviselőivel és kongresszusi politikusokkal is.

mti / cnbc

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment