You are here
Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre? Hasznos 

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi mozgásokat próbáljuk visszaszerezni, hanem a térd maximális állóképességét azáltal, hogy a stabilizáló és a dinamikus izmok funkcióját egyaránt helyre állítjuk!

Az alsó végtag terhelhetősége függ az ízület épségétől (pl a porcfelszín állapotától) a passzív szerkezetektől (izületi tok, szalagok, meniscus) és az izmok rugalmasságától, valamint erejétől!

Sérült térd rehabilitációja
Ahhoz hogy a térd visszakapja erejét a stabilizáló izmok erősítése és működésük helyreállítása nagyon fontos. Rögzítés ideje alatt, ezeknek az izmoknak a funkciója csökken, nagyon leapad az izomszövet. Az egész comb és vádli látványosan levékonyodhat, de a felerősítés az utókezelésben nem állhat meg a szép felületes izomkontúroknál. Egy jó rehabilitáció végén a térdízület minden addigi tevékenységre, vagy még többre is alkalmas. 1 lábon állás, 1 lábon térdhajlítás, szökelés, ugrás, futás mind szerepeljen a begyakorolt mozgások között! Persze a terhelést fokozatosan építjük, de a lényeg, hogy nagy figyelmet kell fordítani, a felszíni izmok alatt futó “láthatatlan” alsóbb izmokra is, amiknek rendkívül nagy szerepe van.

Sérült térd: ha nem erősödnek vissza a stabilizáló izmok
a térd belső, vagy külső oldalán fájdalom álláskor, elinduláskor, járáskor

szúró fájdalom séta alatt, lépcsőzéskor

futáskor, ugráskor fájdalom a térd belső oldalán

dagadó, vizesedő, feszülő térd

fáradékony combizmok

Gyógytorna sérült térd esetén
térdek között labdaszorítás hátonfrkvésben (alkartámasz)

hátonfekvésben fenékemelés

0,5kg lábsúllyal lábemelés nyújtva

biciklizés a levegőben

állásban páros lábbal térdhajlítás (kapaszkodva)

1 lábon állás

1 lábon térdhajlítás

kitörés előre-oldalra

Csak azok a gyakorlatok végezhetőek, melyek nem okoznak fájdalmat. Ismétlésszám 10, amit 5×2, vagy 2×5 formában javasolt elkezdeni! Ezek a gyakorlatok már a rehabilitáció 2.fázisához tartoznak, így nem alkalmasak arra, hogy a rögzítésből kikerülve azonnal végezzük, csak később (kb2-4 hét, állapottól függően) Érdemes konzultálni orvossal, gyógytornásszal a személyre szabott gyógytorna ügyében, hisz mindenkinek más az esete, így a leghatékonyabb, ha rászabjuk a legmegfelelőbb gyakorlatsort!

Forrás: blikk.hu Fotó: Napidoktor

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment