You are here
Mindenki imádta őket: így robbant be a köztudatba az ABBA Zene 

Mindenki imádta őket: így robbant be a köztudatba az ABBA

Az első nemzetközi siker után már nem volt megállás, mindenhol imádták a rajongók a svéd popbandát

Björn Ulvaeus (73), Benny Andersson (72), Anni-Frid Lyngstad (72) és Agnetha Fältskog (68) poptörténelmet írt a Waterloo című Eurovízió-győztes slágerrel 74 áprilisában, és ekkor már boltokban volt azonos című második albumuk, amely később 54 országban is megjelent. Hazájukban 12 héten át vezette az eladási listát, és az USA-ban is felért a Top 10-be, de az áttörés elmaradt. Sőt első európai turnéjukon koncerteket kellett törölni a gyér érdeklődés miatt.

Az első nemzetközi siker után már nem volt megállás, mindenhol imádták a rajongók a svéd popbandát

Skandináv országokban a színpadokon is taroltak, és ABBA címmel 75 áprilisára elkészült harmadik albumuk, amelynek I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című 2. kislemeze Svájcban, Dél-Afrikában és Ausztráliában is listavezető lett. Úgy tűnt, ennyi van bennük, de 75 júniusában jött az S.O.S., amely hét országban tört a csúcsra, és végre Nagy-Britanniát is bevették. – A brit lista 6. helye jelentette az igazi áttörést. Ezzel végleg levetkőztük az „egyslágeres banda” imázsát – foglalta össze Benny, de az S.O.S. sikeréből sem hiányzott a szövegíró-producer-kiadótulaj Stig Anderson (†66) zsenialitása. Ő javasolta, hogy az Agnetha szólólemezére írt számot az ABBA is dolgozza fel angol szöveggel. Fél évre rá a Fernandót is bedarálták, amely Frida szólólemezére íródott. Utóbbival már 12 országban vezették a listát!

Az ABBA-t mindenki elkönyvelte egyslágeres csapatnak, de ők sikerrel rácáfoltak erre gigaslágereikkel.

Világsikerük „ABBA-mániává” nőtt, főleg Ausztráliában, ahol a Mamma Mia 10 héten át trónolt a csúcson, a Fernando pedig 14 héten keresztül. Hihetetlen, de e rekordot Ed Sheeran (27) döntötte meg tavaly. Első válogatásukból csak Ausztráliában egymillió példány fogyott, világszerte telt házas koncerteket adtak, és rengeteg tévéshow-ban szerepeltek, de diadalmenetük áldozatot is követelt. Agnetha nem bírta a turnéstresszt és a rajongók ostromát. Álmatlanság gyötörte, és veszélyeztetett terhesen várta második gyermekét. Hiába jártak párterápiára, Björn és Agnetha a válás mellett döntött.

Blikk

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment