You are here
Mintegy 87 millió euróba került a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozása Pénzügy 

Mintegy 87 millió euróba került a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozása

Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések – mondta a spanyol belügyminiszter csütörtökön a spanyol parlament felsőháza, a szenátus illetékes bizottságának meghallgatásán csütörtökön Madridban.

Juan Ignacio Zoido szerint ez az összeg tartalmazza a spanyol rendőrség és csendőrség bevetését, elszállásolásuk, élelmezésük, mozgósításuk költségeit.
Az úgynevezett Kopernikusz-műveletben átlagosan 4500 rendőr és csendőr vett részt, számuk szeptember 30-a és október 2-a között hatezer volt – részletezte.
A tárcavezető a barcelonai ügyészségre hivatkozva “törvényesnek, szakmainak és arányosnak” nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén.
Mint mondta, a hatóságoknak “nagyon nehéz körülmények között kellett fellépniük”, és teljesíteniük feladatukat, a közjó védelmét a törvény keretein belül és a törvény védelmében.
“A történtek sajnálatosak, és lehetőleg sosem kellett volna megtörténniük, de az állami biztonsági erők nem tudják elkerülni felelősségüket, nem nézhetnek félre, lépniük kell, amikor a körülmények azt megkövetelik” – jelentette ki, hangsúlyozva Carles Puigdmont leváltott katalán elnök és kormányának “arroganciáját és felelőtlenségét”.
A belügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy voltak, akik megsérültek, de szerinte a felelősök mindezért azok, akik “önkényes, felelőtlen és törvénytelen viselkedéssel” feszült és engedetlen klímát teremtettek.
A bizottsági ülésen elhangzottak szerint az erőszakba torkollt népszavazás napján 1066 civilt és 431 rendőrt regisztráltak sérültként.
Juan Ignacio Zoido bírálta a katalán rendőrök aznapi passzivitását, amiért nem tettek eleget a bírói rendelkezésnek, amely a szavazóhelyiségek bezárására utasította őket.
Elmondása szerint a rendőri erők 113 szavazóhelyiséget zárattak be, 11 helyszínen voltak “problémák”, és további 54-nél léptek fel a tüntetőkkel szemben.
A belügyminiszter hangsúlyozta: a szavazóhelyiségeknél voltak “beépített radikálisok” is, akik készen álltak arra, hogy szembe szálljanak a hatóságokkal, nem mindenhol tömörültek “spontán” az emberek, csupán azért, hogy szavazhassanak.
A miniszter meghallgatásán az ellenzéki képviselők aránytalannak és improvizatívnak minősítették a rendőrség fellépését október 1-jén.
Francisco González Cabana szocialista szenátor “alkalmatlannak” nevezte feladatára a belügyminisztert, és véleménye szerint “bizonyos mértékű naivitás” volt hinni abban, hogy a katalán rendőrség megakadályozza majd a szavazást.
Xavier Castellana, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szenátora azt mondta: Francisco Franco diktátor “politikai végrendeletét” – erőszakot, hazugságot, a szabadságjogok megfosztását – alkalmazták, hogy megvédjék Spanyolország egységét.
MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment