You are here
Moszkva önmérsékletre szólította fel Washingtont az észak-koreai rakétakísérletekkel kapcsolatban Nagyvilág 

Moszkva önmérsékletre szólította fel Washingtont az észak-koreai rakétakísérletekkel kapcsolatban

Maximális önmérsékletre szólította fel az Egyesült Államokat és északkelet-ázsiai szövetségeseit az észak-koreai rakétakísérletek kérdésében Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn Moszkvában.

Rjabkov, aki megerősítette, hogy Moszkva és Washington több csatornán keresztül is kapcsolatban áll Észak-Korea ügyében, leszögezte, hogy Phenjan tevékenysége nem használ a koreai probléma politikai rendezésének és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének. Felhívta ugyanakkor Washingtont és térségbeli szövetségeseit, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, ne növeljék hadgyakorlataik méretét, és ne telepítsenek újabb korszerű fegyverrendszereket, válaszul az észak-koreai lépésekre.
Az orosz diplomata szerint az ellenlépések csak tovább erősítik a feszültséget, amit Moszkva ellenez. Rámutatott, hogy a nemzetközi közösség konszolidált véleményét az ENSZ Biztonsági Tanácsának az előző észak-koreai rakétakísérlet nyomán elfogadott határozata tartalmazza.
Észak-Korea hétfő hajnalban közölte, hogy sikeres kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával, és kilátásba helyezte annak hadrendbe állítását.
Rjabkov azt is kijelentette, hogy nem a kormányerőkre mért légicsapást múlt csütörtökön Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció.
Egy szíriai tisztségviselő múlt pénteken a SANA hivatalos hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Damaszkusz elítéli a nemzetközi koalíció támadását hadserege ellen az ország északkeleti részén, az at-Tanaf felé vezető úton, Badia térségében, és nem hagyja megfélemlíteni magát. Az amerikai hadsereg beszámolója szerint viszont a légicsapást a szíriai kormányt támogató egyik milícia ellen intézték, amely az amerikaiak támogatta harcosok ellen vonult fel”.
Az orosz diplomáciai tárca helyettes vezetője nem közölte, hogy konkrétan kit bombázott a koalíció, de leszögezte: Moszkva álláspontja változatlan azzal kapcsolatban, hogy Washington ismételten megsértette a nemzetközi jogot, és erőt alkalmazott egy szuverén ország viszonylatában, amelynek törvényes kormánya erre nem kérte fel.

Forrás: MTI / Kép: Szergej Rjabkov /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment