You are here
Moszkvában díjazták a Testről és lélekrőlt Érdekességek Film 

Moszkvában díjazták a Testről és lélekrőlt

Enyedi Ildikó Oscar-jelölt filmje a legjobb forgatókönyv megosztott díját hozta el Moszkvából. Az East-West Golden Arch-díjat azért hozták létre idén, hogy a kelet-európai és nyugat-ázsiai filmes piac Golden Globe-díja legyen.

2018 márciusában jelentették be az ugyan az orosz kormány által is támogatott, de 24 nemzetközi filmszakértő által zsűrizett, a Golden Globe helyi konkurenciájának szánt East-West Golden Arch-díj (Kelet-Nyugati Arany Boltív-díj) megalapítását. A díjon kelet-európai és nyugat-ázsiai filmek versenyezhetnek, összesen 32 országból, 12 kategóriában.

A zokogástól nem tudta elmondani a köszönőbeszédét sem. Berlinben, a díjátadó után beszélgettünk Európa legjobb színésznőjével, Borbély Alexandrával, aki Juliette Binoche elől nyerte el a díjat.

Az első díjra több kategóriában is jelölték a Testről és lélekről-t: esélyes volt a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díjára, és a legjobb főszereplőnő díjára jelölték Borbély Alexandrát, aki a filmért megkapta az Európai Filmdíjat.

A legjobb film az orosz Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül-je lett, és ez a film kapta a legjobb rendezés és a legjobb operatőri munka díját is. A legjobb színésznő díját Kantemir Balagov Elzárva című filmjének főszereplője, Darya Zhovner kapta, a legjobb színész pedig  Constantin Popescu Pororoca című filmjének főszereplője, Bogdan Dumitrache lett.

A legjobb forgatókönyv díját Enyedi Ildikó Natalia Meshchaninovával és Boris Khlebnikovval megosztva nyerte el: az orosz szerzőpáros a miskolci Cinefesten is díjazott Szívritmuszavarok című filmet írták.

Forrás: Index / Kép: Borbély Alexandra – Facebook

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment