You are here
Nancy Pelosi szerint a képviselőház nem szavaz meg pénzt a falépítésre USA 

Nancy Pelosi szerint a képviselőház nem szavaz meg pénzt a falépítésre

Nem lehet szó arról , hogy a képviselőház pénzt szavazzon meg az amerikai-mexikói határon építendő falra – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke.

A házelnök közölte, hogy folynak a kétpárti bizottság egyeztetései a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésről, de a kidolgozandó megállapodásnak nem lesz része a Donald Trump elnök által kért összeg a falépítésre.
“A törvényhozásban semmiféle fal építéséhez szükséges pénzről nem lesz szó” – szögezte le Pelosi, de hozzáfűzte, hogy amennyiben a republikánusok több határátjárót vagy modernebb és hatékonyabb technológiát szeretnének a déli határhoz, az tárgyalási alap lehet.
“Az nem tárgyalás, hogy az elnök azt mondja, neki nem számít, mit mond a kongresszus” – fogalmazott a demokrata párti politikus. Hozzátette: álláspontja szerint ezzel az elnök azt jelezte, olyan kongresszust akar amely “teljesen jelentéktelen” az amerikai politika alakításában.
Nancy Pelosi elutasította Donald Trump azon javaslatát is, hogy a falépítésre kért 5,7 milliárd dollár fejében három évig meghosszabbítaná az előző elnök, Barack Obama által életre hívott, úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.
Trump Twitter-bejegyzésben és a Fehér Házban újságíróknak is azonnal reagált Pelosi sajtótájékoztatójára.
Mikroblog-bejegyzésében az elnök a Mexikóban elkövetett gyilkosságok arányának növekedéséről írt, amely szerinte hozzájárul az Egyesült Államok déli határain uralkodó humanitárius válsághoz is. Egy másik bejegyzésében pedig megismételte: “a falat mostantól hívjuk falnak, hagyjuk abba a politikai játszadozásokat”. Trump ezzel arra a korábbi álláspontjára utalt, miszerint nem elég acélkerítés, vagy a határvédelmet szolgáló hatékonyabb technológia, hanem falat kell építeni. A Fehér Házban újságíróknak Trump megerősítette: a falra szánt pénz nélkül semmiféle megállapodás nem működik.
A kongresszusban a részleges kormányzati leállás feloldása után létrehozott, 17 tagú kétpárti bizottság egyeztet a kormányzati működés finanszírozásának biztosításáról. A múlt héten tető alá hozott és a leállást megszüntető megállapodás értelmében ugyanis a kormányzat működéséhez csupán február 15-ig elégséges összeget szavaztak meg a törvényhozók, azzal a feltétellel, hogy addig tárgyalnak a falépítéshez szükséges összeg megszavazását is magában foglaló megállapodásról. Amennyiben ez az alku nem születik meg, Donald Trump újabb kormányzati leállást helyezett kilátásba.
Az ABC televízió csütörtökön arról sugárzott riportot, hogy amerikai konzervatívok egy csoportja Texasban nonprofit szervezetet hozott létre, hogy megpróbálja felépíteni a határfalnak legalább egy részét.
Decemberben Brian Kolfage 36 éves háborús veterán, aki az iraki háborúban elvesztette mindkét lábát és egyik karját, interneten mozgalmat indított “Mi, a nép majd megépítjük a falat” néven. A fal megépítéséhez decemberben 350 ezer dollárnyi adomány gyűlt össze, majd január végére a felajánlások összege meghaladta a 20 millió dollárt. Ezért csütörtökön bejelentették a határfal építését szolgáló nonprofit szervezet létrehozását.
Az internetes kezdeményezéssel azonos nevű szervezetet kis létszámú igazgatótanács irányítja, tagjai között Kolfage mellett ott található Kris Kobach kansasi politikus, akit az illegális migráció kérlelhetetlen bírálójaként tartanak számon az Egyesült Államokban.
Elemzők szerint egyelőre nem világos, hogy magánszemélyeknek van-e joguk falat építeni az amerikai államhatárokon. A szervezet egyik vezető aktivistája, Dustin Stockton úgy nyilatkozott az ABC televízió riporterének, hogy hónapokon belül megkezdhetik az építkezést. Mint elmondta: járják a határ menti farmokat, és egyeztetnek a tulajdonosokkal, akiknek szerinte – mivel magánterületről van szó – jogukban áll akár falat is építtetni.
A szervezet egyeztetni kíván Greg Abbott texasi republikánus kormányzóval is.
Az Egyesült Államok déli határának arizonai szakaszánál egyébként tegnap a vám- és határőrizeti szervek bejelentették: egy Mexikóból legálisan az országba érkezett kamionban 114 kilogramm fentanilt találtak. A fentanil a heroinnál is több tucatszor erősebb, szintetikus kábítószer.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment