You are here
NATO: elérték teljes körű működőképességüket a baltikumi és lengyelországi zászlóaljak Nagyvilág 

NATO: elérték teljes körű működőképességüket a baltikumi és lengyelországi zászlóaljak

Elérték teljes körű működőképességüket azok a többnemzetiségű zászlóaljak, amelyeket a NATO a balti államokba és Lengyelországba telepített, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozásra – jelentette be közleményében az észak-atlanti szövetség.

A NATO tájékoztatása szerint összesen nagyjából 4500 katonát vezényeltek a négy érintett országba. Az amerikai parancsnoksággal működő lengyelországi zászlóalj mellett Észtországban brit irányítással hoztak létre hasonló egységet, a Lettországba telepített dandár kanadai, a litvániai pedig német irányítással működik.
“Ezek a csapatok védelmi célokat szolgálnak, arányos elrettentő erőt jelentenek, teljes összhangban a NATO nemzetközi kötelezettségeivel” – emelte ki a katonai szervezet.
Mint írták, a csapattelepítés “világos üzenetet küld arról, hogy egy támadásra valamely tagállam ellen a szövetséges erők reagálnának”.
A NATO 2016-ban döntött arról, hogy négy többnemzetiségű zászlóaljat telepít Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba. A NATO előretolt katonai jelenlétének megerősítését ezek az országok a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben történt orosz bekebelezése után kérték.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment