You are here
A NATO iraki misszióinak fejlesztéséről egyeztek meg a tagországok védelmi miniszterei Nagyvilág 

A NATO iraki misszióinak fejlesztéséről egyeztek meg a tagországok védelmi miniszterei

Irak stabilitásának megteremtése érdekében a térségben tevékenykedő NATO-missziók fejlesztéséről és megerősítéséről egyeztek meg az észak-atlanti szövetség tagállamainak védelmi miniszterei – közölte Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára Brüsszelben csütörtökön.

A kétnapos védelmi miniszteri találkozót követően tartott sajtóértekezletén Stoltenberg elmondta, a NATO folytatja és további katonai akadémiák létrehozásával kibővíti a Bagdadban és más parancsnokságokon folytatott képzési tevékenységét azzal a céllal, hogy egyre magasabb színvonalú védelmi kapacitáshoz segítse az iraki erőket.
A katonai szövetség jelenlétének fokozását tervezi a térségben, harci tevékenységben azonban továbbra sem vesz részt – tette hozzá a főtitkár.
Elmondta azt is: a szakminiszterek egyetértettek abban, hogy javítani kell a szövetség reagálási képességét a közel-keleti és az észak-afrikai régióban is. Ez főként a helyi erők képességeinek és a haderő fejlesztésének támogatását jelenti, ami az egyik legjobb eszköz a terrorizmus elleni küzdelemben is. Kiemelte, hogy a NATO az intézmények korszerűsítésével és a haderő felkészítésével továbbra is segít az afganisztáni biztonság megerősítésében.
Leszögezte, a NATO politikai megoldást sürget Afganisztánban a katonai konfliktus visszaszorítása érdekében. Véleménye szerint afgán vezetésű békefolyamat vezethet tartós békét biztosító megoldáshoz.
A főtitkár kiemelte az Európai Unióval folytatott szorosabb együttműködés fontosságát a kontinens biztonságának növelése érdekében. Mint elmondta, a Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének részvételével tartott munkavacsorán megerősítették a katonai mobilitás, a számítógépes védelem és a terrorista fenyegetések elleni küzdelem terén folytatott elkötelezett együttműködésüket, és megbeszélést folytattak arról, hogyan tudja a két szervezet kiegészíteni egymás munkáját.
Jim Mattis amerikai védelmi miniszter a YPG kurd milícia miatt feszültté vált török-amerikai viszonnyal kapcsolatban a brüsszeli találkozót követően elmondta: nyílt párbeszédet folytatott török kollégájával a növekvő feszültséget okozó “véleménykülönbségekről a közös nevező megtalálásának érdekében”.
A Nurettin Canikli török védelmi miniszterrel folytatott kétoldalú megbeszélését Mattis “teljesen nyitott és őszinte párbeszédnek” nevezte. Kijelentette, hogy a két országnak együtt kell működnie egymással.
A két NATO-szövetséges között folyamatosan fennálló feszültség keletkezett amiatt, hogy az Egyesült Államok támogatja a szíriai kurd lázadókat, miközben Törökország növekvő erővel támadja az észak-szíriai kurd csoportokat.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Kuvaitvárosban tett nyilatkozatában aggasztónak nevezte a legutóbbi fejleményeket Északnyugat-Szíriában, ahol Törökország januárban támadást indított az Egyesült Államok támogatta kurd milícia ellen, mert déli határa elleni fenyegetésnek tartja. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy a két ország feszült viszonya törésponthoz érkezett.

mti

További Hírek:

Leave a Comment