You are here
Navalnij a Kreml-szóvivő fiának vagyonát vette célba Pénzügy 

Navalnij a Kreml-szóvivő fiának vagyonát vette célba

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov fia, Nyikolaj Choles állítólag tisztázatlan anyagi forrásokból szerzet luxusautóit, lakását és fényűző életmódját vette célba a YouTube-on csütörtökön megosztott videójában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus.

Navanij szerint Peszkov elsőszülött fiának (a 27 éves fiatalember felvette brit nevelőapja családi nevét viseli) érettségije sincs és nem dolgozik sehol, mégis van egy Teslája – amelyet az elnöki szóvivő használ -, egy Range Rovere, egy Ferrarija, egy Mercedese és egy Harley Davidsonja. Choles emellett rendelkezik 110 négyzetméteres, kivételes panorámájú lakással Moszkva belvárosában, az előkelő Rubljovka negyedben lévő luxusingatlanján pedig idén adott túl.
A közösségi oldalakon megosztott fotói szerint a szóvivő fia – akinek anyja egyébként 1. szovjet lovas hadsereg parancsnokának, Szemjon Bugyonnijnak az unokája – él-hal a hátasokért és az egzotikus külföldi utazásokért, lehetőleg magánrepülőgépeken vagy az utasszállítók elegánsabb osztályain téve meg a nagyobb távolságokat.
Choles Navalnij szerint több mint egy évtizeden állt élt Nagy-Britanniában, ahol 2009-ben kétrendbeli garázdaság miatt, egy évet le kellett ülnie. Oroszországba 2011-2012 körül tér vissza, ahol – mint azt az ellenzéki aktivista állította – 2014-en a saját otthonában megverte 71 éves nagyanyját. Emellett a gyerektartás fizetésében sem jelentkezik.
Az ellenzéki aktivista kinyomozta, hogy a elnöki szóvivő sarja 14 hónap alatt 116 közlekedési kihágást hajtott végre, ami miatt sohasem vonták komolyan felelősségre, mint más egyes, kevésbé kivételes helyzetű “aranyifjakat”.
A videóban Navalnij elmondta, hogy Choles a hazatérését követően rövid ideig felbukkant az RT állami tévécsatorna riporterei között, majd kreatív igazgatóként működött egy Fight Nights elnevezésű, küzdősportokkal foglalkozó cégnél – amelynek tulajdonosa Peszkov dúsgazdag barátja, Zija Magomedov -, idén pedig egy olyan energetikai cég nyilvántartásában bukkant fel a neve, amely jelenleg semmilyen tevékenységet sem folytat.
Navalnij az általa elmondottakból azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországban önerőből felemelkedni lehetetlen és hogy a jó éltre esélye csak a korrupt hivatalnokok hozzátartozóinak van. Azokat a nézőket, akik ezzel a helyzettel nem értenek egyet, arra szólította fel, hogy támogassák őt a jövő évi elnökválasztási küzdelemben.
Navalnij egy másik, az internetre márciusban feltöltött
dokumentumfilmben több mint egymilliárd dolláros korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt. A videó megjelenése után két országos megmozdulást kezdeményezett a kormányzati pénzügyi visszaélések ellen.
A hivatalos álláspont szerint Navalnij, mivel korábban gazdasági bűncselekmény vádjával két ízben is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, 2021-ig nem jelöltetheti magát választásokon. A politikus azonban vitatja ezt. A 41 éves jogász arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.
Alekszej Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be.
A 49 éves Peszkovnak három házasságból három fia és két lánya született.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment