You are here
A német kereszténydemokraták és szociáldemokraták folytatni kívánják a kormányzati együttműködést EU 

A német kereszténydemokraták és szociáldemokraták folytatni kívánják a kormányzati együttműködést

A német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) soron következő elnökváltás és a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) tervezett változások mellett is mindkét párt folytatni kívánja a kormányzati együttműködést – hangsúlyozták a koalíciós pártok vezetői hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár, a CDU távozó elnöke pártja vezetőségének kétnapos tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a CDU vezetésének az a meggyőződése, hogy a koalíciós szerződés alapján tovább kell folytatni a kormányzást. Ez “fontos üzenet” a szociáldemokratáknak, akiket a decemberi elnökválasztás miatt “érthető módon” foglalkoztat az a kérdés, hogy elkötelezett-e még a CDU a közös kormány mellett.
Elmondta, hogy a mintegy 450 ezer tagot összefogó pártban a december 7-én Hamburgban kezdődő tisztújító kongresszusig a tagság regionális konferenciákon ismerkedhet meg az elnökjelöltekkel. Erről a tanácskozáson határozatot hoztak, amely szerint átlátható és méltányos módon szervezik meg a folyamatot, valamennyi jelöltnek egyenlő lehetőséget biztosítanak.
Klaus Schüler, a CDU szövetségi ügyvezetője elmondta, hogy várhatóan hét regionális konferenciát szerveznek majd. Kiemelte, hogy elnökjelöltet a párt alapszabályának megfelelően, vagyis valamely területi szervezet kezdeményezésére lehet indítani.
A tájékoztatón ismertették, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer szünetelteti pártfőtitkári tevékenységét, mert a Saar-vidék tartományi CDU-szervezet hétfőn hivatalosan megtette elnökjelöltnek.
A Bild című lap hétfői jelentése szerint már 12 jelöltaspiráns jelentkezett be a CDU-elnöki tisztségre. Többségük ismeretlen az országos politikában, esélyesként csak három politikust tartanak számon, Annegret Kramp-Karrenbauert, Jens Spahn egészségügyi minisztert és Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőt.
Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja vezetőségének szintén kétnapos tanácskozása után elmondta: nem került szóba a koalíció felbontása, és kitartanak azon tervük mellett, hogy a ciklus felénél, 2019 őszén értékelik a kormány munkáját, és döntenek folytatásról.
Azonban arról is döntöttek, hogy megbeszéléseket kezdeményeznek a koalíciós társakkal – a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) – arról, hogy milyen “stílusban” és milyen ügyekre összpontosítva folytassák a közös munkát. Az SPD elnöksége még karácsony előtt értékeli majd a konzultáció eredményeit – mondta Andrea Nahles.
Hangsúlyozta: a szociáldemokraták a koalíciós partnerektől függetlenül politikájuk megújítására törekednek, és hatékonyabban akarják eljuttatni üzeneteiket a választókhoz. A legfontosabb témák között a lakáshelyzetet, az idősek és betegek ápolásának ügyét és a nyugdíjrendszer átalakítását említette.
Az SPD választói támogatottsága a tavalyi Bundestag-választás óta szinte folyamatosan süllyed, a legutóbbi felmérések szerint 13-14 százalékon áll. Legutóbb 2002-ben nyert Bundestag-választást, 38,5 százalékos eredménnyel. A hanyatlás miatt az utóbbi hetekben felerősödtek a pártban azok a hangok, amelyek sürgetik, hogy a szociáldemokraták bontsák fel a koalíciót és ellenzékben próbálkozzanak a megújulással.

mti / vg

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment