You are here
Német választások – Francia kormány: keserű győzelem Angela Merkelnek Nagyvilág 

Német választások – Francia kormány: keserű győzelem Angela Merkelnek

Christophe Castaner francia kormányszóvivő szerint Angela Merkel kancellárnak “keserű győzelmet” hoztak a német szövetségi parlamenti választások, amelyeken előretört “a nagyon erőszakos, nagyon radikális szélsőjobboldal”.

“Először is üdvözölni kell Angela Merkel győzelmét. Ez a negyedik, és amikor Franciaországban azt látjuk, hogy egy kormányfő negyedik alkalommal győz, akkor eléggé csodáljuk” – fogalmazott a kormányszóvivő hétfőn a BFM hírtelevízióban. “Aztán viszont, igen, jól látjuk, hogy ez a győzelem keserű. Keserű, mert együtt járt a nagyon erőszakos, nagyon kemény, nagyon radikális szélsőjobb előretörésével, és Németországban még inkább, mint máshol” – tette hozzá.
Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló, bevándorlás- és iszlámellenes AfD a szavazatok 12,6 százalékával kerülhet be a Bundestagba.
Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este a Twitteren gratulált a német kancellár győzelméhez, és biztosította arról, hogy Franciaország “eltökélten” folytatja az együttműködést Németországgal Európáért, az AfD eredményére azonban nem tért ki.
“Felhívtam Angela Merkelt, hogy gratuláljak neki” – írta a köztársasági elnök. “Eltökélten folytatjuk az alapvető együttműködést Európáért és hazáinkért” – tette hozzá Emmanuel Macron.
Christophe Castaner kormányszóvivő szerint “a francia-német viszonyban lényeges, hogy van egy motor, amely lehetővé teszi a változásokat az európai színtéren”. Jelezte, hogy Emmanuel Macron kedden a párizsi Sorbonne egyetemen mutatja be részletesen az Európai Unió reformjára javasolt útitervét, amelyen “együtt dolgozott Angela Merkellel”.
“Az ötlet egyszerű: azt kell megérteni, hogy ha harcolni akarunk a nacionalizmusok és a populizmusok ellen a belpolitikában, erős és hatalmas Európára van szükség, amely védelmez és amely felszabadít. Ma nem ez a helyzet, ezért újra ki kell találni Európát” – mondta a kormányszóvivő.
A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett azért, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatokat Párizs és Berlin között, s a Nagy-Britannia európai uniós kiválását (Brexit) követően a két ország együtt tegyen javaslatokat az EU reformjára. Ebben Angela Merkel és a német szociáldemokraták (SPD) is partnernek mutatkoztak.
Miután azonban vasárnap este a CDU/CSU-val eddig koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) kijelentették, hogy ellenzékbe vonulnak, a Zöldek és az FDP részéről egyaránt jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni a kormányzati együttműködés lehetőségéről a CDU/CSU-val, de csak akkor lehet szó közös kormányról, ha fő célkitűzéseiket megvalósíthatják. Christian Lindner, az FDP elnöke többek között kijelentette: az FDP elutasítja Emmanuel Macron francia elnök azon tervét, hogy a hazai össztermék (GDP) több százalékából – azaz több száz milliárd euróból – álló közös költségvetése legyen az euróövezetnek, ha mindennek csak az a célja, hogy a németek befizetéseiből támogassák a francia állam fogyasztását, vagy Olaszországban Silvio Berlusconi volt kormányfő gazdaságpolitikai hibáinak kijavítását.

Forrás: MTI / Kép:   hirekma.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment