You are here
A Nemzetközi Bíróság óva intette Pakisztánt az indiai tengerésztiszt kivégzésétől Nagyvilág 

A Nemzetközi Bíróság óva intette Pakisztánt az indiai tengerésztiszt kivégzésétől

A Nemzetközi Bíróság felszólította csütörtökön Pakisztánt, hogy ne végezze ki a kémkedés és szabotázs vádjával halálra ítélt nyugalmazott indiai tengerésztisztet az Újdelhi által kezdeményezett hágai eljárás lezárultáig.

Kulbhusan Jadavot tavaly fogták el a pakisztáni hatóságok, egy katonai bíróság pedig áprilisban halálra ítélte. A vádak szerint a férfi az indiai titkosszolgálat ügynöke volt, aki terrorcselekményeket segített és pénzelt Pakisztánban.
Ronny Abraham, az ügyben eljáró bírói tanács elnöke arról számolt be, a törvényszék tagjai egyhangúlag arra szólították fel Pakisztánt, “tegyen meg mindent annak biztosítására, hogy ne végezzék ki Jadavot a bíróság végleges döntése előtt”.
Az indiai kormány, amely a Nemzetközi Bíróság elé vitte az ügyet, közölte, hogy szándékos emberölésnek tekinti a kivégzést, amennyiben azt végrehajtják. Újdelhi szerint Jadavot tévesen ítélték el, ráadásul Pakisztán nem biztosította a férfi jogait a konzuli védelemre, és ez ellentétes az ország nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeivel.
A pakisztáni hadsereg a tengerésztiszt őrizetbe vételét követően nem sokkal nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, melyen a férfi bevallotta, hogy éveken át zavargásokat szított Pakisztánban. A felvételből azonban nem derült ki, hogy ezeket Jadav kényszer hatása alatt mondta-e.
Az India és Pakisztán közötti viszony rendkívül feszült, különösképpen amióta a két szomszédos ország tavaly felfüggesztette a kapcsolatok rendezését célzó magas szintű tárgyalásokat.

Forrás: MTI / Kép: Kulbhusan Jadav /

További Hírek:

Leave a Comment