You are here
Nobel-díj – Kazuo Ishiguro elképesztően hízelgőnek nevezte az elismerést         Kultúra Nagyvilág UK 

Nobel-díj – Kazuo Ishiguro elképesztően hízelgőnek nevezte az elismerést      

Elképesztően hízelgőnek nevezte Kazuo Ishiguro, hogy idén neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

Az angol író a BBC brit közszolgálati médiának megerősítette, hogy a Svéd Akadémia titkára nem érte el őt a csütörtöki bejelentést megelőzően, így először nem is volt biztos abban, hogy nem átverésről van-e szó.
“Csodálatos megtiszteltetés, főként azért, mert azt jelenti, hogy a legnagyobb szerzők nyomdokaiban járok” – mondta a Japánban született író.
Hozzátette, reméli, hogy a Nobel-díj valami jót hoz. A világ jelenleg nagyon bizonytalan pillanatban van – mutatott rá Kazuo Ishiguro, aki azt reméli, hogy a Nobel-díjak egyfajta pozitív erőt adnak majd a jelenlegi helyzetben. “Meghatónak érezném, ha valamilyen módon részese lehetnék egy olyan folyamatnak, amely pozitív légkört teremt a mostani rendkívül bizonytalan időkben” – fogalmazott.
A Svéd Akadémia indoklása szerint a 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot.
Kazuo Ishigurónak eddig nyolc regénye jelent meg, legismertebb közülük a Napok romjai. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, film- és televíziós forgatókönyveket is ír.

Forrás: MTI / Kép:   hirado.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment