You are here
Norvégia a világ első készpénzmentessé vált országa Pénzügy 

Norvégia a világ első készpénzmentessé vált országa

A világ első országa, ami gyakorlatilag készpénzmentessé vált, az Norvégia – jelentette ki egy londoni konferencián a norvég jegybank alelnöke.

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnt volna az országból a készpénz, hanem azt, hogy a lakosság nagyon kis aránya használja fizetésre a papíralapú fizetőeszközt.

A jegybank adatai alapján a pénzmennyiség mindössze kevesebb mint 3%-a van készpénzben, s a fizetési tranzakciók kevesebb mint 10%-át hajtják végre készpénzzel. Ilyen például, amikor valaki reggel kávét vesz egy kisebb boltban, és ott készpénzzel fizet a kártyája vagy éppen a mobilja helyett – adta hírül a Bankmonitor.

Az alelnök szerint a jegybanknak nem volt célja, hogy az országból eltűnjön a készpénz. Egyszerűen a fizetési szokások alakultak át úgy, hogy nincs igazán szükség már a papíralapú verzióra, ha elektronikusan meg lehet mindent oldani.

A svédek is hasonló úton járnak. Ott jelenleg a készpénzes tranzakciók aránya a kiskereskedelmi szektorban 15% körül van.

Magyarországon is nagymértékben nő a bankkártyás tranzakciók értéke és száma, azonban nálunk egyelőre a jegybank szerint is problémát jelent, hogy olyan sok készpénzt tartunk magunknál.

Forrás: Blikk / Kép: iStock /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment