You are here
November 5 Bonfire Day: azaz az örömtüzek és tüzijátékok brit éjszakája Life in the UK UK 

November 5 Bonfire Day: azaz az örömtüzek és tüzijátékok brit éjszakája

Már napok óta tüzijátékok hangjától zeng a város, de mi lehet a valódi ok hogy ez-időtájt a londoniak úgy érzik, hogy mindent fel kell gyújtaniuk, de legalábbis az égre kell lövöldözniük?

Hogy e furcsa hagyomány mélyére ásshassunk, először is időutazást kell tennünk, vissza egészen az 1603-as évbe, amikor is a skót származású, protestáns vallású I. Jakab angol király mint Anglia első Stuart uralkodója trónra került. Az új uralkodótól az angol katolikusok azt remélték, hogy üldöztetésük talán véget érhet és ők is megkapják a jogot hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat. Ennek a törekvésnek azonban természetesen voltak ellenzői, akik nem kisebb merényletet terveztek a király és miniszterei ellen, minthogy felrobbantsák a Westminster-palotát, mégpedig pontosan a parlament nyitónapján.

A kegyetlen terv kieszelői egy bizonyos Guy (Guido) Fawkes és társai voltak és az előkészületekkel olyan messzire jutottak, hogy az éj leple alatt 36 hordó puskaport sikerült is a Parlament pincéjébe behordaniuk – annyit, amennyivel gyakorlatilag porig rombolhatták volna az épületet, a robbanáskor megölve minden bent tartózkodót is.

A terv azonban meginogni látszott, amikor Lord William Parker Monteagle bárója egy névtelen levelet kapott, benne egy figyelmeztetéssel, hogy jobban teszi ha másnap elkerüli még a Parlament épületének környékét is. Parker nem volt rest frissen szerzett információit a parlamenti őrséggel megosztani, így még a tervezett parlamenti nyitó nap hajnalán, azaz november 5-én nagyszabású kutatást rendeltek el a Westminster Palotában, átkutatva azt a pincétől a padlásig. Ez idő alatt Fawkes az épület pincéjében elbújva már csak az alkalmas pillanatra várt hogy lángra gyújthassa a hatalmas mennyiségű lőport, ám szerencsére a palotaőrök az utolsó pillanatban felfedezték a rejtőzködő merénylőt. Fawkes-t letartóztatták, a Towerbe vitték és ott addig kínozták, míg csak fel nem adta társait akiket azután egytől egyig mind kivégeztek.

Lord Parker uralkodójához való hűségéért £500 készpénz jutalomban valamint £200 értékű birtok adományban részesült a király pedig november 5-ét országos hálaadási nappá nyilvánította, melynek első nyilvános ünneplése 1606-ban zajlott.

Manapság az ország egész területén megemlékeznek a balul elsült merényletkísérletről, ilyenkor sok helyen máglyákat gyújtanak, tüzijátékokat lőnek az égre, sőt van ahol szalmából készült bábokat is dobálnak a tűzbe, mintegy megszemélyesítve Fawkest és összeesküvő barátait.

2016. november 5-én az alábbi londoni helyszíneken számíthattok a legnagyobb fáklyákra és a legszínesebb tüzijátékokra:
– Alexandra Palace
– Battersea Park
– Blackheath
– Crystal Palace Park
– Southwark Temze melletti szakasza
– Victoria Park
– Wimbledon Park

Forrás: <a href=” https://www.facebook.com/idegenvezeteslondon/?ref=ts&fref=ts /”> Idegenvezetes London </a> / Kép:  lukehoney.typepad.com    /

További Hírek:

One thought on “November 5 Bonfire Day: azaz az örömtüzek és tüzijátékok brit éjszakája

  1. hotelsnearme.website

    What’s up it’s me, I am also visiting this site regularly, this web site is
    really nice and the people are genuinely sharing good thoughts.

Leave a Comment