You are here
Ókori edomita templomot találtak egy izraeli katonai területen       Egyéb Érdekességek 

Ókori edomita templomot találtak egy izraeli katonai területen    

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen – adta hírül a The Times of Israel online kiadása.

Az ókori Lákis település környékén – kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein – egy nagyjából 2200 éves templom vagy palota maradványait fedezték fel.
“A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Nagyon gyorsan kiderült, milyen különleges épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát” – írta közleményében Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat ‘Amuda-i ásatások vezetője, valamint Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői.
A régészek szerint az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek “egy kézen megszámolhatók”.
A történelem viharai során az edomiták – nagyjából úgy, mint a zsidó nép – vándoroltak és újra meg újra letelepedtek a Szentföld különböző területein.
Országukat a babiloniak rombolták le a Kr.e. 6. században, a perzsa uralom alatt Júdea déli hegyvidékén voltak városaik. A hellenizmus korában végül asszimilálódtak a zsidókkal.
A komplexum egyik feltárt termében két oltárkövet ástak ki, az egyiket egy bika domborműve díszítette, amely “istenséget jelképezhetett, akit az edomiták imádtak” – mondta a régész.
A helyszínen finom keramikusmunka gyümölcseit, festett tálakat, korsókat, olajlámpákat is találtak.
A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le valószínűleg a makkabeus hódítás után.

Forrás: MTI / Kép:   szon.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment