You are here
Olaszország megfékezte, de nem állította le a partjaira érkező migrációt EU 

Olaszország megfékezte, de nem állította le a partjaira érkező migrációt

Tavaly több mint 34 százalékkal visszaesett az Olaszországba érkező migránsok száma 2016-hoz képest, de így is több mint 119 ezren érkeztek, miközben mintegy 11 ezer menedékkérőt helyeztek át Olaszországból más EU-tagállamba – jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap hétfőn.

A lap a római belügyminisztérium friss adatait közölte, melyek szerint 2017-ben 119 369 migráns érkezett Olaszországba, majdnem kivétel nélkül a déli partokra. Ez 34,2 százalékkal kevesebb 2016-hoz képest, amikor több mint 181 ezer bevándorló érkezett az országba.
Az újság az olasz kormány és a líbiai nemzeti egységkormány között tavaly nyáron megkötött megállapodásnak tulajdonítja a migrációs hullám megfékezését. A megállapodás értelmében ugyanis a líbiai fél megszigorította tengeri határainak, valamint felségvizeinek ellenőrzését. A líbiai városok egy jelentős olasz befektetési csomagért cserébe elkötelezték magukat az embercsempészettel szembeni fellépésre. Ezzel egy időben a római kormány úgynevezett magatartási kódexszel szabályozta a földközi-tengeri mentést végző nem kormányzati szervezetek (NGO) munkáját. A lépések következtében augusztustól az Afrikából Olaszországba tartó migráció üteme lelassult, az év utolsó öt hónapjában összesen kevesebb mint húszezren érkeztek.
Az adatok szerint az olaszországi befogadóközpontokban több mint 183 ezren vannak, köztük menekültek és menedékkérők, akiknek ügyében még folyamatban van az eljárás. Közülük a legtöbbet, 26 ezret az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban helyeztek el, 16-16 ezret Lazio és Campania tartományban. Idén januárban már 841 migráns érkezett, ebből több mint ötszázan Líbiából és egy kétszáz fős csoport Törökországból.
2015 óta 11 ezer menekültet helyeztek át Olaszországból más EU-tagállamokba a tervezett mintegy negyvenezerből. A legtöbbet, ötezer menekültet Németország fogadta be.
A Corriere úgy vélte, hogy az új német kormány megalakulása újraindíthatja az utóbbi időben lassan haladó áthelyezéseket. Az újság azonban kiemeli, hogy a relokáció a korábbiakkal ellentétben önkéntes alapon történik majd, ezért a Corriere della Sera szerint Olaszországnak nem szabad nagy számú áthelyezést várnia.
Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (FI) vezetője vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Olaszországban mintegy 500 ezer illegális bevándorló is tartózkodik.

mti

További Hírek:

Leave a Comment