You are here
Óriási erejű jel érkezett az űr mélyéről, akár idegenek is küldhették Egyéb Érdekességek 

Óriási erejű jel érkezett az űr mélyéről, akár idegenek is küldhették

Világegyetemünket láthatatlan elektromágneses hullámok „színes” kavalkádja szövi át: rádióhullámok, mikrohullámok cikáznak a világűr sötétjében, a szignálok forrásai leggyakrabban napkitörések, távoli, összeomló csillagok haláltusája, mágneses mezők által kibocsátott jelek vagy aktív fekete lyukak. Léteznek azonban olyan elektromágneses hullámok, amiket valóságos rejtély övez: olyan hatalmas energiájú kitörések szelik át az univerzumot, amelyek eredete mindmáig ismeretlen. A napokban egy újabb ilyen jel érte el a Földet.

A rejtélyes rádiókitörések nyomában
A csillagászok mindössze tizenegy éve ismerik (az elsőt 2007-ben fedezték fel) az úgynevezett rövid vagy gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts, FRB). Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, melyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.

Forrásukról számos elmélet született már: a villanások két neutroncsillag összeolvadásából vagy nagy tömegű fekete lyukaktól származhatnak. Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket.Napjainkig nagyjából 40 FRB-t sikerült „elkapni”, legtöbbjük eredetét homály fedi.

Az év elején azonban ritka nagy szerencséje volt a kutatóknak: megfigyeltek egy ismétlődő rádiókitörést, amely az FRB 121102 nevet kapta. Az ismétlődés páratlan lehetőséget teremtett az FRB 121102 tanulmányozására, így sikerült megállapítani, hogy egy tőlünk 3 milliárd fényévre található törpegalaxis csillagformáló régiójából érkezik, és valószínűleg neutroncsillag bocsájtja ki.

Egy nagyon különleges szignál
A legújabb, fejtörést okozó jel július 25-e reggelén érkezett a Földre, detektálása egy vadonatúj rádióteleszkóp-hálózathoz köthető, amelyet a kanadai Brit Columbia tartományban építettek fel a szakemberek.A szakértők szerint ez az egyik legkülönlegesebb rádiókitörés, amit valaha megfigyeltek.

A The Astronomer’s Telegram csillagászati portál által kiadott közlemény arról számolt be, hogy a titokzatos szignál – amelyet az észlelés éve, hónapja és napja után FRB 180725A-ra kereszteltek el – 580 megahertznél alacsonyabb frekvenciájú jel, ami azért is különleges, mert ez közel 200 megahertzcel alacsonyabb érték, mint amit az eddig detektált FRB-k esetében mértek.

Ezek az események nappal és éjszaka történtek, a jelek érkezésének ideje nem esett egybe egyetlen helyszíni tevékenységgel vagy más ismert forrás aktivitásával sem”– írta a portál szerzője, Patrick Boyle, aki egyúttal az észlelést végző rádióteleszkóp-hálózat üzemeltetéséért felelős projekt (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, rövidítve CHIME) egyik vezetője.

A jel gyorsasága, valamint alacsony frekvenciája arra utal, hogy a kitörés extrém fényes volt, forrása pedig elképzelhetetlenül nagy energiát bocsátott ki magából valahol a kozmosz egy távoli zugában. A szignál további tanulmányozásával a kutatók azt remélik, az új ismertek birtokában a korábbinál jóval pontosabban tudják meghatározni a különös kitörések forrásait.

Forrás: Origo / Kép: vilagvege 2012/

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment